Нова технологія розпізнавання обличчя в Pixel 4 дала збій. В Google шукають вихід

В жовтні смартфони Pixel 4 і Pixel 4 XL дебютували з новою технологією – розпізнавання обличчя на основі інфрачервоного випромінювання.

За словами представників Google, нова технологія є швидкою і безпечною, тому компанія вирішила відмовитися від традиційного сканера відбитків пальців.

Але незабаром після анонса виявилося, що у Pixel 4 є серйозні проблеми з безпекою і пов’язані вони як раз з тією самою системою розпізнавання облич. Виявляється, розблокувати новий флагман Google можна навіть із закритими очима, а значить, це може зробити хтось сторонній, поки ви спите.

Google підтвердила це, порекомендувавши користувачам тримати смартфон в безпечному місці і використовувати код-пароль. Але цим компанія обмежуватися не стала і пообіцяла виправити недолік. Той факт, що система розпізнавання осіб на Pixel 4 працює навіть із закритими очима, на відміну від інших систем з інфрачервоними камерами, викликав масу непорозумінь з боку користувачів і спостерігачів.

Інтернет-гігант Google зробив офіційну заяву з цього приводу, пообіцявши, що з оновленням системи розблокувати смартфон можна буде тільки з відкритими очима. Правда, відповідне оновлення вийде тільки через кілька місяців.

«Ми працюємо над функцією, яка буде вимагати, щоб очі користувача були відкриті при розблокуванні смартфона. Вона буде доступна в оновленні ПЗ в найближчі місяці. У той же час, якщо користувачі Pixel 4 стурбовані тим, що хтось може взяти їх смартфон і спробувати розблокувати його, то вони можуть активувати функцію, що вимагає введення пароля для розблокування», – йдеться в заяві Google.

Проте, інтернет-гігант продовжує наполягати, що його система розпізнавання осіб в поточному стані так само безпечна, як і інші системи біометричної аутентифікації:

«Функція розблокування по обличчю в Pixel 4 відповідає всім вимогам безпеки, як надійна біометрична система і може використовуватися для підтвердження платежів і аутентифікації в додатках, в тому числі в банківських програмах. Вона стійка до несанкціонованих спроб розблокування, наприклад, з використанням масок».