Нейронка Facebook може генерувати МРТ-зображення за лічені хвилини

Ethologist Marta Gacsi (R) talks to Walter, a Golden Retriever, before an examination in a neurology clinic in Budapest February 9, 2014. Hungarian researchers conducted the first comparative dog and human brain study with developing dog training methods to make them lay motionless in MRI machines. The study was done to understand how dogs can be so remarkably good at tuning into the feelings of their owners. Picture taken February 9, 2014. REUTERS/Bernadett Szabo (HUNGARY - Tags: ANIMALS SCIENCE TECHNOLOGY) - GM1EA2L07D201

Магнітно-резонансна томографія (МРТ) дає лікарям життєво важливу інформацію про стан внутрішніх органів пацієнтів. Однак машини працюють в дуже повільному темпі і вимагають, щоб пацієнт залишався абсолютно нерухомим — це робить їх незручними, а іноді і зовсім непридатними, для використання маленькими дітьми і людьми, які знаходяться у невідкладному медичному стані, такому як інсульт. Тепер, після двох років досліджень, команди з Facebook AI і NYU Langone Health розробили нейронну мережу, яка може скоротити час, який люди проводять в апараті МРТ, з більш ніж години до декількох хвилин.

Нейронна мережа, що отримала назву fastMRI, скорочує час сканування, оскільки вона може «передбачити», як будуть виглядати остаточні МРТ-скани на основі чверті від звичайних вхідних даних.

Штучний інтелект fastMRI натренували на парах МРТ-знімків високої та низької роздільної здатності. На цих даних алгоритм навчився добудовувати знімок, маючи лише чверть інформації.

«П’ятеро з шести радіологів не змогли правильно визначити, які саме зображення були створені з використанням ШІ», — повідомили в компанії.

Ця система не тільки допоможе знизити стрес пацієнтів, а й дозволить лікарням обслуговувати більше хворих.

Величезним плюсом є те, що система працює з існуючими апаратами МРТ — модернізувати прилади не доведеться, тому що це всього лише програмне забезпечення і його можна встановити як DLC.