NASA відправить на Марс 11 мільйонів імен землян

НАСА провела кампанію під назвою «Відправ своє ім’я на Марс», запросивши людей з усього світу залишити свої імена на борту нового Perseverance Rover, який відправиться на Марс. Імена майже 11 мільйонів чоловік були нанесені електронним променем на тріо кремнієвих чіпів розміром з ніготь.

На чіпах також написали невеликі есе від 155 фіналістів конкурсу «Назви ровер». Після цього їх прикріпили до алюмінієвої пластини на корпусі Perseverance («Наполегливість» — ITsider). Кожна з трьох мікросхем нанесені на пластину за допомогою лазерного малюнка, на якому зображені Земля і Марс, з’єднані Сонцем. В NASA пояснили, що це данина поваги табличкам, які вирушили в космос на кораблях «Вояджер-1» і «Вояджер-2».

Запуск цього ровера запланований відбудеться влітку цього року; він приземлиться в кратері Джезеро 18 лютого 2021 року. Зараз відбудвається підготовка і налагодження ровера.

Марсохід важить більше однієї тонни. У його завдання входить пошуки життя, а також вивчення клімату та геології. Після того як він збере достатньо зразків, його повернуть на Землю. NASA стверджує, що епідемія нового коронавірусу ніяк не вплинула на підготовку до старту.