НАСА: на Марсі зійшла величезна лавина. Фото

Сьогодні, 17 вересня, стало відомо, що в НАСА побачили на Марсі крижану лавину величезних розмірів. Це перше стихійне явище, яке було отримане на фото зі спутників.

На Марсі можна побачити дуже різні пейзажі з помаранчевими і коричневими кольорами, кратерами і горами. Словом, видовище неземне. Але також на Червоній планеті є прямовисні скелі, на яких часто відбуваються явища, що зацікавлюють вчених. Наприклад, на одній з останніх фотографій на Марсі було помічену крижану лавину велчезних розмірів, що мчиться з шаленою швидкістю.

Лавини на Марсі не сніжно-білі, як на Землі. Подібне стихійне явище на Червоній планеті виглядає темно-коричневим, що відображає місцевий запорошений ландшафт.

Знімок був отриманий камерою HiRISE космічного корабля NASA Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) на початку літа, але космічне агентство опублікувало фото лавини лише зараз.

У лівому верхньому кутку можна помітити величезну лавину, що мчиться зі скелі висотою 500 метрів

За даними NASA, місцевий катаклізм утворився в результаті падіння льоду і каміння зі скелі висотою понад 500 метрів. Космічне агентство пояснює, що кожен весняний сезон на цій частині Марса шарувата гірська порода підігрівається сонячним світлом, в результаті чого лід тане настільки, що він різко сходить, викликаючи великі за площею лавини.

Великі брили льоду піднімають в атмосферу величезні хмари куряви, чому також сприяє більш низька гравітація, ніж на Землі. В результаті з космосу це явище виглядає, як величезний вибух. Це не перший випадок, коли NASA сфотографувало лавину на Червоній планеті, але це перший знімок, на якому чітко видно сам процес стихійного явища.