Лікарі вперше успішно “поставили на паузу” організм пацієнта

Протягом останніх десятиліть вчені чимало часу проводять за спробою успішно ввести людину в стан анабіозу – стан, коли всі процеси життєдіяльності організму сповільнюються, що може допомогти врятувати людину в критичних ситуаціях. Однією з проблем учених було відновлення функцій організму після виведення з анабіозу. І як видно, їм вдалося вирішити дане питання.

Американські лікарі повідомили про перший успішний експеримент щодо уповільнення біологічного годинника пацієнта. Процедура, що має досить звичайну назвау “екстрене збереження і реанімація”, була випробувана в медичному центрі Університету штату Меріленд. Завдяки застосуванню цієї технології, лікарям вдалося уповільнити процеси, що відбуваються в організмі людини, в зв’язку з чим у них з’явилося кілька годин на порятунок пацієнта, замість звичних кількох хвилин. Для цього вони швидко охолодили тіло людини до 10-15 ° Цельсія, замінивши всю його кров спеціальним сольовим розчином.

Я хочу, щоб було ясно, що ми не намагаємося відправити людей на Сатурн. Ми намагаємося купити собі більше часу для порятунку життів” – розповів один з учасників процедури Семюел Тішерман.