Ключі – у ФСБ: Буданов попередив про небезпеку популярних месенджерів (доповнено)

Український бізнесмен та генеральний директор компанії “Petcube” поділився у своєму твіттері своїми думками щодо можливих небезпек використання месенджерів Telegram та Viber. Він посилався на слова генерал-майора Кирила Буданова, начальника Головного управління розвідки Міноборони, з яким він та Михайло Федоров обговорювали ризики використання Telegram.

«Кирило сказав дослівно: „У ФСБ, і лише них, є ключі до Телеграму. Вайбер – це взагалі додаток, створений для шпигунства. І навіть не обов’язково вести там переписку“», – повідомляє Ажнюк.

Ажнюк підкреслив, що ця інформація має велике значення для громадськості, і разом з начальником Головного управління розвідки було зроблено висновок про необхідність обговорення цієї теми публічно. Як стверджував Ажнюк, він та Михайло Федоров погодились детально вивчити факти, які можуть свідчити про можливий зв’язок месенджера Telegram з Кремлем.

Доповнено 16:07

Невдовзі цю заяву прокоментував Офір Еял, генеральний директор Rakuten Viber:

Rakuten Viber — міжнародна компанія, яка повністю належить японському технологічному гіганту Rakuten з 2014 року. Генеральний директор Rakuten Хіросі Мікітані продемонстрував неймовірну підтримку Україні, пожертвувавши 8,7 млн доларів одразу після того, як у лютому 2022 року почалася повномасштабна війна, і на додачу організував масштабну пожертву та відправлення 500 генераторів в Україну в грудні 2022 року.

Viber був створений чотирма ізраїльськими співзасновниками ще в 2012 році і не має жодного зв’язку з будь-яким урядом. Будь-яке протилежне твердження є хибним і необґрунтованим.

Чати та дзвінки в Rakuten Viber за замовчуванням захищені наскрізним шифруванням з 2016 року. Це означає, що ані треті особи, ані співробітники Viber не можуть перехопити та розшифрувати чати та дзвінки.

Ми будемо раді зустрітися з українськими офіційними особами, щоб детальніше розповісти про переваги безпеки та конфіденційності Viber”.