Як дізнатись, хто брав ваш телефон без дозволу: поради експерта

 

Мобільний телефон на сьогоднішній день є дуже особистим пристроєм. Він зберігає нашу історію запитів в Мережі, фотографії, банківські картки, гроші, в кінці-кінців. Тому ми захищаємо їх паролями, а також біометрією.

Але гарантувати це на 100% поки не може жодна технологія.  Тому нам хочеться дізнатись, хто намагався взяти наш смартфон і розблокувати його в нашу відсутність. А така можливість є, і гріх нею не користуватися.

Хочете дізнатися, хто бере ваш телефон? Це дуже легко з’ясувати.

Відстежити, хто ще, крім вас, бере ваш смартфон, можна за допомогою спеціального додатку під назвою WTMP. Він відстежує всі випадки активації екрану і робить знімок на фронтальну камеру кожен раз, коли хтось натискає кнопку живлення.

Тобто знімок не буде зроблений, якщо хтось просто взяв смартфон в руки, наприклад, щоб перекласти його в інше місце.

Як сфотографувати того, хто бере телефон?

  • скачайте додаток WTMP з Google Play;
  • запустіть його і надайте необхідні дозволи (WTMP вимагає масу дозволів, але без них нічого не вийде);
  • увімкніть додаток натисканням на кнопку On;
  • вийдіть з нього, заблокуйте смартфон і зніміть блокування.

Як згадувалось вище, всі випадки активації екрану фіксуються фотографією. Однак додаток для вашої ж безпеки ще й відзначає випадки вдалого і невдалого розблокування.

Тобто, якщо хтось зніме блокування відбитком або введенням пароля, додаток це запам’ятає. Мало того, що він це запам’ятає, він ще й сповістить вас, що у когось ще є доступ до пристрою. Причому неважливо, правильно людина ввела пароль чи ні.

Особливо круто, що знімок створюється непомітно для того, хто намагається зняти зі смартфона блокування. Смартфон робить його миттєво без візуальних або звукових сповіщень. Просто камера фіксує того, хто знаходиться перед нею, і зберігає знімок в додаток.

Як подивитися, хто брав телефон?

WTMP зберігає і час розблокування, і навіть його спроби, не кажучи вже про збереження фото. Потім вам залишається тільки взяти апарат у руки, відкрити WTMP і переглянути історію розблокувань. Якщо все добре, ви побачите тільки себе, проте, якщо хтось брав в руки ваш смартфон, ви побачите і тих, хто це собі дозволив.

Для вашої ж зручності WTMP записує взагалі всі дії, які робить людина, що бере ваш смартфон в руки. За цим сценарієм буде досить просто зрозуміти, давно вона практикує це чи ні.

Наприклад, якщо людина відразу прикладає палець до сканера, значить, вона знає, що робить, і це вже не перший подібний випадок. А, якщо вона спочатку заходить на екран блокування і намагається ввести пароль, значить, реального доступу до пристрою у нього немає.

Правда, є і недоліки, але залежать вони швидше від апаратних особливостей вашого смартфону. Наприклад, Honor View 20 має фронталку з досить вузьким кутом огляду. Тому, якщо він лежить на якомусь виступі під нахилом, під який можна підсунути палець, щоб розблокувати його, то він банально не захоплює людину в об’єктив. Тому зрозуміти, що хтось взяв смартфон, через це буває дуже складно.