WhatsApp знову працює на кнопкових телефонах

Операційна система KaiOS, яка використовується на сучасних кнопкових телефонах, або як їх ще називають — фічерфонах, нарешті отримала офіційну версію месенджера WhatsApp. Додаток можна завантажити з магазину KaiStore для пристроїв з 256 МБ або 512 МБ оперативної пам’яті. Більш того, починаючи з третього кварталу цього року його буде встановлено на певних мобільних телефонах. Версія WhatsApp для KaiOS підтримує як голосові виклики, так і обмін повідомленнями. При цьому забезпечується наскрізне шифрування, як на платформах Android та iOS.

За останній рік кілька KaiOS-пристроїв отримали WhatsApp. Так, наприклад, популярний месенджер заробив на телефонах JioPhone і Nokia 8110, але тільки в деяких регіонах. Тепер повідомляється саме про глобальний офіційний запуск WhatsApp для KaiOS. Додаток доступний для семи пристроїв: Cat B35, Doro 7060, JioPhone (Reliance Jio), JioPhone 2 (Reliance Jio), MTN Smart, Nokia 8110 (HMD Global) і Orange Sanza.

У західних країнах фічерфони позиціюються в якості заміни смартфонів. Вони затребувані тими користувачами, кому необхідна лише базова функціональність апарату: здійснювати дзвінки і писати повідомлення. У країнах, що розвиваються такі пристрої більше цінують за їх дешевизну і тривалий час автономної роботи (як правило, близько місяця в режимі очікування). При цьому найчастіше WhatsApp для багатьох залишається головним способом зв’язку.

KaiOS – це полегшена операційна система, яка на поточний момент доступна для невеликого числа мобільних телефонів. Фактично вона з’явилася як форк Firefox OS після того, як Mozilla відмовилася від подальшого її розвитку. Відтоді розробники нової операційної системи залучили інвестиції від Google і уклали партнерські угоди з багатьма технологічними гігантами. На початку поточного року KaiOS обзавелася підтримкою голосового набору за допомогою Google Assistant.