Огляд ноутбука Lenovo ThinkBook 16p G3 ARH – флагманський офісний ноутбук

Компанія Lenovo пропонує на українському ринку велику кількість ноутбуків, але шануються, у першу чергу, ThinkPad – професійні пристрої, які переважно мають дуже хорошу продуктивність та ряд ексклюзивних фішок, за що їх люблять фанати. Окрім них, з цікавих є також ігровий ряд Lenovo Legion, а також більш доступні Lenovo ThinkBook.

Ми змогли протестувати рішення, якому, здається, вдалося увібрати в себе найцікавіше з усіх трьох серій – це Lenovo ThinkBook 16p G3 ARH (21EK000XRA). Ця модель належить до серії ThinkBook, при цьому будучи в плані загальної продуктивності на одному рівні з топовими Lenovo ThinkPad, а в плані графічної продуктивності – на рівні з Lenovo Legion.

Характеристики Lenovo ThinkBook 16p G3 ARH (21EK000XRA):

  • Екран: 16”, IPS, 2560 x 1600 (WQXGA), 400 ніт, 60 Гц, 100% sRGB, Dolby Vision
  • Процесор: AMD Ryzen 9 6900HX, 8 ядер, 16 потоків
  • Оперативна пам’ять: LPDDR5-6400 МГЦ, 32 ГБ
  • Внутрішня пам’ять: SSD 1024 ГБ
  • Графічний адаптер: інтегрований AMD Radeon 680M, дискретний NVIDIA GeForce RTX 3060
  • Динаміки: 2 x 2.0W, є підтримка Dolby Atmos
  • Роз’єми: два USB 3.2 Gen2, один USB-C 3.2 Gen2, один USB-C 4.0, jack 3.5 мм
  • Бездротові інтерфейси: Bluetooth 5.2, Wi-Fi 802.11ax (Wi-Fi 6)
  • Фішки: сканер відбитків пальців, TPM 2.0
  • Автономність: акумулятор 71 Вт/год, є підтримка швидкої зарядки
  • Габарити: 356 х 252 х 19.9 мм, вага – 1.99 кілограма

Дизайн та дисплей

Модель має красивий сіро-сріблястий дизайн. Ноутбук оснащений повнорозмірною клавіатурою, рядом портів на задній граній та по боках, дисплеєм з тонкими рамками та великим трекпадом. Є можливість розгинати дисплей на 180 градусів.

Ноутбук Lenovo ThinkBook 16p G3 ARH (21EK000XRA) оснащений IPS-дисплеєм з діагоналлю 16 дюймів, роздільною здатністю 2560 х 1600 пікселів, яскравістю 400 ніт та покриттям sRGB 100%. Варто звернути увагу на те, що є підтримка Dolby Vision. У дисплея є антивідблискове покриття. Дисплей залишив позитивні враження – він чіткий та має приємні кольори. Щоправда, для задач, пов’язаних з кольорокорекцією, ця матриця підійде не найкраще через матове покриття.







Процесор та графічний адаптер

За роботу моделі відповідальний флагманський графічний адаптер AMD Ryzen 9 6900HX, який оснащений 8 фізичними ядрами та 16 віртуальними потоками. Частота процесора складає від 3.3 до 4.9 ГГц. Також варто зазначити, що у склад чіпсета входить продуктивний графічний адаптер AMD Radeon 680M.

Щоправда, цей потужний інтегрований графічний адаптер – не найкрутіше, що може запропонувати цей ноутбук. Так, тут є відеокарта NVIDIA GeForce RTX 3060, який оснащений 6 ГБ відеопам’яті. Ноутбук може запропонувати дуже просунуту продуктивність у задачах, пов’язаних з процесором, і дуже хорошу графічну продуктивність – вона на рівні з ігровими ноутбуками Lenovo Legion. Модель прекрасно підійде як для ігор, так і для 3D-проектування, відеомонтажу, програмування та інших високопродуктивних задач.

Пам’ять

У парі з процесором працює 32 ГБ оперативної пам’яті LPDDR5, яка працює на частоті 6400 МГц. Слід зазначити, що ця оперативна пам’ять розпаяна на материнській платі ноутбука. В цілому, такого об’єму оперативної пам’яті має вистачити для усіх потенційних задач. Є молодша конфігурація, яка оснащена 16 ГБ оперативної пам’яті, і хоч цього об’єму також вистачить для більшості користувачів, дуже високопродуктивні задачі, які повністю задіюють графічний адаптер, можуть споживати і більший об’єм, і тому саме наша конфігурація – оптимальний варіант.

Об’єм внутрішньої пам’яті SSD також дуже непоганий – тут встановлений SSD об’ємом 1 ТБ. Варто зазначити, що ми тестували не стартову конфігурацію, але саме цей варіант, який у нас, має дуже великий потенціал на використання протягом багатьох років.

Інтерфейси та фішки

Модель оснащена двома портами USB 3.2 Gen2, одним USB-C 3.2 Gen2, а також USB 4.0. Крім цього, є jack 3.5 мм для підключення навушників. Це дуже непоганий набір портів, причому, що важливо, тут дуже високошвидкісні роз’єми. Підтримується Bluetooth 5.2 та Wi-Fi 802.11ax (Wi-Fi 6).

У Lenovo ThinkBook 16p G3 ARH (21EK000XRA) встановлено два динаміки потужністю по 2W, які мають підтримку Dolby Atmos. Окрім цього, є веб-камера з роздільною здатністю FullHD. Також є шторка приватності веб-камери ThinkShutter. Є модуль TPM 2.0, завдяки якому забезпечується безпека та повноцінна підтримка Windows 11. Також є сканер відбитків пальців (працює лише у випадку використання операційної системи Windows) та роз’єм Kensington Lock. У клавіатури моделі є біла підсвітка.

Автономність та габарити

За автономність відповідальний акумулятор об’ємом 71 Вт/год, який встановлений у вигляді трьох комірок. Заявлена автономність складає 15.6 годин, але варто розуміти, що при використанні в ігрових сценаріях модель буде показувати значно нижчі результати. Тим не менше, модель демонструє досить непогану автономність. У випадку, якщо об’єму встановленого акумулятора буде мало, у пригоді стане ще одна фішка моделі – швидка зарядка.

Враховуючи те, що ноутбук пропонує флагманську ігрову автономність та має досить велику діагональ 16 дюймів, у нього середні габарити – є дуже велика кількість моделей, в яких вони значно гірші. Так, габарити моделі складають 356 х 252 х 19.9 міліметра. Вага ноутбука на рівні 1.99 кілограма.

Висновки

У цілому, Lenovo ThinkBook 16p G3 ARH (21EK000XRA) – дуже цікава та незвична модель. Вона демонструє флагманську продуктивність в задачах з процесором та графічним адаптером, при цьому маючи строгий офісний дизайн. Цей ноутбук буде чудовим вибором для користувачів, які хочуть отримати топову продуктивність у ноутбуці, який має не ігровий дизайн.

За сукупністю фішок модель можна назвати справді вдалим вибором, якщо вам потрібне продуктивне безкомпромісне рішення. Тим не менше, варто зазначити, що ціна ноутбука справді висока, і не в останню чергу через те, що ми тестували саме топову конфігурацію. Якщо бюджет обмежений, можливо, є сенс розглянути або молодшу конфігурацію, або ж моделі ігрової серії Lenovo Legion.