Гаубиця Zuzana калібром 155: конструкція та озброєння

Самохідні артсистеми з жіночими іменами Dana та Zuzana чехословацькі конструктори збудували на базі Tatra 815 у варіанті 8х8. З дуже незвичайної вантажівки вийшла дуже незвичайна бойова машина. Спочатку це була ShKH vz. 77 Dana, а після заміни гармати на більш сучасну натовську 155-міліметрову зброю машини змінили ім’я на ShKH vz. 2000 Zuzanа.

Гарматна вежа самохідки Zuzana (фактично вона ж і Dana) насправді є платформою з відкритою гарматою та двома кабінами по обидва боки. У лівій сидить навідник, у правій – заряджаючий. За спиною першого розташовані заряди гаубиці, за спиною правого – снаряди (гармата має боєприпаси роздільної зарядки). На версії Dana в лівій кабіні тандемом (один за одним) сиділи двоє артилеристів, адже екіпажу було на одну людину більше. Водій та командир машини сидять у передній кабіні – низькій, двомісній та броньованій.

Стріляти з коліс така артсистема не може: для точного ураження цілі потрібно висунути три гідравлічні опори в задній частині.

На розгортання самохідки до бою після маршу потрібно дві хвилини часу, а от знятися з вогневої позиції вона може швидше – за хвилину. У сучасному бою це важливий фактор, адже за нинішніх засобів розвідки у контрбатарейній боротьбі відлік йде вже не на хвилини, а на секунди.

Поява в українській армії артустановок ShKH vz. 2000 Zuzana з гаубицею калібром 155 мм дасть змогу зменшити залежність від боєприпасів радянських стандартів. Навіть якщо для початку кількість цих самоходок буде невеликою, є перспектива з часом збільшити її внаслідок нових закупівель. Тим більше у Словаччині вже випускається модернізована модель під індексом Zuzana 2 – з поліпшеною гарматою та новим обладнанням башти.

Ціна не може бути дуже високою, оскільки саме зазначена артсистема при високих балістичних характеристиках “натовської” гармати базується на добре відпрацьованому у виробництві носії. Для розуміння: кінцевий цінник залежить від наявності в комплекті запчастин, витратних деталей, боєприпасів та навіть тренажерів для відпрацювання навичок екіпажами.

Наприклад, у 2018 році Словаччина законтрактувала закупівлю для своєї армії 25 самохідних гармат Zuzana-2 на загальну суму 175 млн євро. Виходить по 7 млн за одну машину, але до комплекту постачання входять також боєприпаси, запчастини та навчання екіпажів. Враховуючи, що замовлення виконує вітчизняний – словацький – виробник ZTS-Specіal (м. Дубніце), маржа навряд чи є завищеною та зазначена ціна максимально близька до реально ринкової.