Європейський союз хоче заборонити систему розпізнавання облич до п’яти років

Європейська комісія повідомила, що розглядає заборону на використання системи розпізнавання облич в громадських місцях на термін до п’яти років.

За даними BBC, Європейська комісія створила 18-сторінковий документ, в якому передбачені зміни в існуючі закони, що стосуються конфіденційності і прав на дані. Країнам Європейського союзу рекомендується створити орган для моніторингу за новими правилами. Якщо вони будуть прийняті, комісія розробить «надійну методологію для оцінки впливу системи розпізнавання облич і визначення ризиків». Винятки з заборони можуть бути зроблені для проектів безпеки, а також досліджень і розробок.

Під час заборони, яка триватиме від трьох до п’яти років, «можна визначити і розробити надійну методологію для оцінки впливу цієї технології і можливих заходів з управління ризиками».

Пропозиції надійшли через заклики політиків і активістів в Великобританії зупинити поліцію, яка використовує систему розпізнавання облич в реальному часі для громадського спостереження. Учасники кампанії стверджують, що нинішня технологія є неточною, нав’язливою і порушує право людини на недоторканність приватного життя. Крім того, недавні дослідження показують, що алгоритми розпізнавання облич недостатньо точні при ідентифікації азіатів і африканців.