Xiaomi запідозрили в незаконному зборі даних користувачів

Регулюючі відомства Китаю запідозрили такі вітчизняні компанії, як Xiaomi і Tencent, в порушенні законів про конфіденційність даних користувачів. Під підозру потрапили відразу кілька китайських компаній, в тому числі Xiaomi Finance, сервіс для обміну повідомленнями Tencent QQ, платформу поширення електронних книг QQ Reading, соціальну мережу Weibo, агрегатори новин 36Kr і Sohu news, а також службу доставки FlashEX.

На думку влади Китаю, порушенням прав користувачів є занадто частий запит системних дозволів і нав’язлива розсилка реклами. За кілька місяців верхівка правління отримала понад 8000 заяв від розробників, які визнали, що не зовсім коректно організовували збір особистих даних і готові все виправити. Проте 41 компанія, як і раніше, не вирішила питання з конфіденційністю і продовжує порушувати законодавство.

Спеціально для таких додатків, які приділяють користувацькій конфіденційності мінімум уваги і підозрюються в незаконному зборі даних без згоди власника смартфона або ноутбука, в Китаї нещодавно був створений чорний список. Якщо компанія потрапить до нього, додатки розробника повністю заблокуються на території країни.

Представники Xiaomi ситуацію зі збором даних поки не прокоментували.