В Туреччині вперше піднявся в небо безпілотник-винищувач з українським двигуном

Новий турецький безпілотник Kızılelma виробництва компанії Baykar Makina 23 січня успішно здійснив другий тестовий політ. Про це повідомила пресслужба компанії.

Випробування дрону в небі продовжаться, Kızılelma здійснив політ у Центрі льотної підготовки та випробувань Akinci у місті Чорлу провінції Текірдаг, заявив виробник.

“Під час другого польоту, проведеного під керівництвом голови правління Baykar та директора з технологій Сельчука Байрактара, тест ідентифікації системи був успішно завершений”, — зазначили інженери.

Bayraktar Kizilelma 14 грудня здійснив перший політ з українським двигуном від “Мотор Січ”. Компанія “Івченко-Прогрес” у 2021 році підписала контракт на постачання двигунів Аі-322Ф та Аі-25ТЛТ для Bayrak Makina.

Яку саме модель обрали розробники для випробувального зразка літака ще невідомо.

Проєкт Bayraktar Kizilelma стартував у 2021 році, перший дрон із бортовим номером TC-ÖZB зійшов з конвеєра 14 листопада минулого року.

“Bayraktar Kizilelma був розроблений для можливості приземлення та зльоту з короткої злітно-посадкової смуги кораблів, таких як TCG Anadolu (універсальний десантний корабель турецьких ВМС – ред.)”, — зазначається в пресрелізі компанії.

БПЛА Kizilelma, за оцінками виробника, успішно впорається з найскладнішими завданнями завдяки малій помітності радіолокації через свою конструкцію. Його злітна маса — 6 тонн із запланованою вантажопідйомністю 1500 кг.

Апарат оснащений радаром AESA, проєкт розробки безпілотника повністю фінансує компанія Baykar Makina власним коштом.