Університет Вашингтона створив найшвидших мікророботів: як вони працюють та на що здатні

Учені з Університету штату Вашингтон досягли нового рівня в розробці мікророботів, створивши комахоподібних роботів, які вважаються найменшими, найлегшими та найшвидшими серед створених коли-небудь аналогів.

Роботи, які надзвичайно легкі та можуть рухатися із вражаючою швидкістю 6 мм/с, представлені у формі мініжука та водомірки. Щоб досягти таких показників, вчені використали нетиповий матеріал у приводах, що відкриває нові перспективи в мікроробототехніці.

За словами дослідників, ці мікророботи можуть знайти застосування в широкому спектрі галузей, включаючи штучне запилення, пошук і порятунок, моніторинг навколишнього середовища, мікровиробництво та хірургію.

Маса робота-мініжука складає всього 8 мг, в той час як водомірка важить 55 мг. Обидва роботи можуть переміщуватися зі швидкістю близько 6 мм/с.

«Це швидко порівняно з іншими мікророботами такого масштабу, хоча вони все ще відстають від своїх біологічних родичів», – коментують вчені. На відміну від роботизованих аналогів, мураха, яка важить до 5 мг, може рухатися зі швидкістю майже 1 м/с.

Головний секрет мікророботів полягає в їхніх крихітних приводах, виготовлених за новою технологією, яка зменшує масу привода до менш ніж 1 мг – це найменше значення серед усіх відомих аналогів.

У приводах використовується матеріал з пам’яттю форми, який може змінювати її при нагріванні та повертатися до початкової при охолодженні. Цей матеріал відомий своєю здатністю до автоматичного повернення до первісної форми, і в даному випадку використовується для забезпечення руху мікророботів.

Вчені зараз працюють над вдосконаленням живлення роботів, розглядаючи можливість використання крихітних батарей або каталітичного згоряння, щоб забезпечити повну автономію їх функціонування.