Snapdragon 8 Gen 1 офіційно презентовано – названо перші смартфони з новим чіпсетом

Компанія Qualcomm офіційно презентувала свій новий флагманський чіпсет для Android-смартфонів, який отримав досить значні покращення багато в чому. Чіпсет спроектований на базі нової архітектури ARMv9 та має нову схему найменування. Це перший чіпсет компанії Qualcomm, виготовлений за 4-нанометровим техпроцесом, і особливо цікава його складова, що стосується камери.

Процесор має трикластерний дизайн, щоправда, ядра тепер базуються на ARMv9. Це означає, що тут використовується головне ядро Cortex-X2 на частоті 3.0 ГГц, три продуктивні Cortex-A710 на частоті 2.5 ГГц, а також чотири енергоефективні ядра Cortex-A510 на частоті 1.8 ГГц. Що важливо, чіпсет потужніший на 20 відсотків за Snapdragon 888, будучи при цьому енергоефективнішим на 30 відсотків.

Графічний адаптер Adreno потужніший на 30 відсотків та енергоефективний на 25 відсотків. Тут є підтримка фішки Adreno Frame Motion Engine, що дозволяє рендерити гру з подвоєною частотою оновлення, при цьому енергоефективність така сама, як з початковим фреймрейтом. Окрім цього, можна залишити FPS на початковому рівні, знизивши енергоспоживання вдвічі за допомогою цієї фішки. Окрім цього, чіпсет має підтримку функції Volumetric lightning для покращеного освітлення в іграх.

Окремо варто виділити IPS Snapdragon ISP, який дозволяє знімати 240 фото з роздільною здатністю 12 МП за секунду. Це означає, що сенсор 108 МП може знімати 30 фото в секунду у повній роздільній здатності. ISP працює у 18-бітному каналі, динамічний діапазон збільшився до 4 стопів, і тепер чіпсет дає можливість експортувати 18-бітний RAW матеріал. Також смартфони зі Snapdragon 8 Gen 1 зможуть знімати відео у 8K 30 fps з підтримкою HDR10/HDR10+.

Ще одним важливим нововведенням стала камера Always-On – вона використовує окреме ISP чіпсета та дозволяє постійно стежити, чи ви використовуєте смартфон самі, чи з кимось, і у другому випадку сповіщення будуть приховуватися. Зрозуміло, вона допомагатиме і при звичайному розблокуванню обличчям. У Qualcomm серйозно ставляться до приватності, тому всі дані з ISP будуть зберігатися лише на пристрої. Окрім цього, кожен виробник буде вирішувати: ввімкнути цю фішку, вимкнути чи дати можливість контролю користувачам.

Snapdragon 8 Gen 1 оснащений інтегрованим модемом X65 5G, який може досягати теоретичної пікової швидкості 10 Гбіт/с. Також є підтримка Wi-Fi 6, Wi-Fi 6E, Bluetooth LE з CD Lossless Audio, а також Bluetooth LE Audio. Безпека також була покращена завдяки чіпу Trust Management Engine.

Вже відомо, якими будуть деякі моделі з Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1: його отримають Realme GT 2 Pro, Xiaomi 12, Motorola Edge X30 та Oppo Find X4 Pro. Очікується, що першою з них стане Motorola Edge X30, що буде презентована 9 грудня, одразу після неї, 12 грудня, вийде Xiaomi 12. Моделі Realme, Oppo та інших виробників очікуються вже наступного року.