Смартфони дорожчають: аналітики озвучили сумний прогноз

Власники смартфонів напевно помітили неприємну тенденцію зростання цін за останні роки. Багато хто сходиться на думці, що зараз ціни на смартфони неадекватно завищені, нас обманюють і ми просто переплачуємо. За топові флагманські апарати продавці просять 1000-1500 доларів, а деякі навіть вище. Причому цей нездоровий курс на подорожчання з легкістю перевищує вартість інших дорогих гаджетів – ноутбуків і РК-телевізорів.

Згадайте, як всього п’ять років тому смартфони були істотно доступнішими. Ціни варіювалися в межах 500 або 600 доларів. Але раптово Apple подолала психологічну позначку вартості iPhone X в 1000 доларів, потім конкуренти не залишилися в стороні і з’ясувалося, що цінової “стелі” не існує – споживач все одно купить. Такий стан справ на ринку змушує нас замислитися над тим, що стоїть за неослабним зростанням витрат на мобільні телефони, і яким буде ціноутворення в майбутньому? Аналітики з Android Authority назвали причини різкого подорожчання смартфонів за останні роки.

Автори згадали, що першим по-справжньому дорогим смартфоном був iPhone в 2007 році. Лідери індустрії навіть вважали це безумством і пророкували Apple провал. Але такий смартфон швидко став культовим і споживачі його купували більше для статусу і роблять це досі, незважаючи на постійне підвищення його вартості – це стало в порядку речей.

На думку аналітиків, смартфон з часом став довгостроковою інвестицією. Крім того, люди стали більш чітко відчувати, що якість пристроїв, їх потужність і можливості збільшилися. Сьогоднішні екрани набагато більше і краще, ніж кілька років тому, батареї більш ємкі, обсяг пам’яті величезний, процесори по потужності здатні конкурувати з ноутбуками. Ну, і найочевидніше – пристрої включають в себе багато камер, а їх якість наблизилося до можливостей “дзеркалок”. Найдорожчі смартфони і зовсім оснащені найновішими технологіями: гнучкі екрани, датчики типу LiDAR і інші можливості.

На думку експертів, що смартфони будуть розвиватися і надалі, але навряд чи коли-небудь стануть дешевше – зростання цін неминуче.