Мармурову яловичину Вагю будуть друкувати на 3D-принтері

Вчені з Університету Осаки використовували стовбурові клітини, виділені з корів вагю, для 3D-друку альтернативного м’яса, що містить м’язи, жир і кровоносні судини, розташовані так, щоб вони нагадували звичайні стейки.

Вагю можна буквально перекласти як «японська корова». Це м’ясо відомо генетичною схильністю до інтенсивної мармуровості і високому вмісту ненасичених жирів. Мармуровість надає яловичині багатий смак і відмінну текстуру. Однак методи вирощування великої рогатої худоби сьогодні часто вважаються нестійкими через велику кількість шкідливих викидів в атмосферу. В даний час доступні альтернативи «культивованому м’ясу» не можуть відтворити складну структуру справжніх яловичих стейків.

Команда почала з двох типів стовбурових клітин, які називаються сателітними клітинами великої рогатої худоби і стовбуровими клітинами, отриманими з жирової тканини. У правильних лабораторних умовах ці клітини можна перетворити в клітини будь-якого типу, необхідні для виробництва культивованого м’яса. Окремі волокна були виготовлені з цих клітин з використанням біодруку. Потім волокна були розташовані в тривимірному вигляді відповідно до гістологічної структури справжнього м’яса вагю.

Використовуючи гістологічну структуру яловичини вагю в якості зразка, ми розробили метод 3D-друку, який дозволяє створювати складні структури, такі як м’язові волокна, жир і кровоносні судини, – автор дослідження Донг-Хі Канг