iPhone може отримати 5-нм процесор

Чим менше технологічний процес виробництва мікросхем, тим більше транзисторів поміщається на одній пластині. Це сприяє більш високій продуктивності і кращого енергоспоживанню.

Сучасні флагманські чіпсети, включаючи Snapdragon 855, виробляються за нормами 7-нм техпроцесу, а використання екстремальної ультрафіолетової літографії (EUV) дозволяє виробникам більш точно проектувати схеми інтегральних мікросхем (IC) для ще більшого підвищення продуктивності.

Очікується, що в наступному році ця технологія отримає подальший розвиток, і iPhone 2020 року може стати першим смартфоном на ринку з 5-нм однокристальної системою. Компанія TSMC, яка займається виробництвом багатьох сучасних мобільних чіпсетів, планує в першому кварталі наступного року приступити до створення мікросхем по нормам 5-нм техпроцесу.

За попередніми даними, кількість транзисторів в них буде збільшено в 1,8 рази в порівнянні з 7-нм компонентами. Відповідно, приріст продуктивності може скласти 15%. Згідно з останньою інформацією, виробництвом 7-нм Snapdragon 865 для Qualcomm займеться компанія Samsung, тому у TSMC буде час на вдосконалення 5-нм техпроцесу і випуск нових чіпів для Apple.

Але на цьому TSMC не зупиняється. Зараз компанія очікує певних дозволів для своїх заводів в Сіньчжу (Тайвань), які почнуть виробництво 3-нм чіпів з 2022 року. TSMC також починає проводити дослідження і розробки для 2-нм чіпів на тих же виробничих потужностях, щоб уникнути так званого відпливу мізків.