Ілон Маск навчить людей спілкуватися думками

SpaceX founder Elon Musk smiles at a press conference following the first launch of a SpaceX Falcon Heavy rocket at the Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Florida, U.S., February 6, 2018. REUTERS/Joe Skipper

Ілон Маск планує почати тестування свого нейрокомп’ютерного стартапу Neuralink вже в наступному році, про це він заявив під час свого недавнього виступу в Сан-Франциско.

Neuralink – це проект з області охорони здоров’я, що підтримує сучасні тенденції впровадження в людський мозок штучних технологій. Ця тема зараз дуже популярна, і навіть компанія Facebook вже виділила кошти для вивчення комп’ютерних систем, за допомогою яких люди можуть спілкуватися один з одним, використовуючи думки.

Цей проект передбачає вбудовування в людський мозок мікропроцесорів, які будуть з’єднуватися з ним завдяки тонким «ниткам», що мають товщину не більше 6 мікрометрів (тонше за людську волосину). Самі мікропроцесори можна буде підключити до свого смартфону через Bluetooth. Ілон Маск заявив, що з часом він хотів би зробити процес установки настільки ж простим, як лазерна хірургія ока.

За словами видання Bloomberg, зараз компанія очікує схвалення з боку Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США, і хоче почати клінічні випробування вже в наступному році. Маск заявив, що в Neuralink хочуть, щоб їх перший пацієнт-людина отримав цю технологію вже до кінця 2020 року:

«Слід почекати ще трохи, але ви побачите, що станеться в майбутньому».

Він заявив, що в майбутньому може з’явитися навіть окремий магазин додатків для різних програм, які можуть використовувати цю технологію.

Neuralink працює в умовах відносної секретності відтоді, як Маск, генеральний директор Tesla і співзасновник PayPal, виклав ідеї для запуску в довгій статті в блозі Тіма Урбана Wait But Why в 2017 році.

«Ми прагнемо вивести на ринок щось, що зможе допомогти при серйозних черепно-мозкових травмах (інсульт, ракове ураження…) приблизно через чотири роки», – доповнив Маск.

Вважається, що технологія може в кінцевому підсумку допомогти в поліпшенні когнітивних здібностей, таких як мова і зір.

«Суть нашого проекту полягає в наданні людям можливостей управління комп’ютерами за допомогою розумової діяльності. Це також зможе допомогти вам відновити свої здібності після пошкоджень, наприклад, здатність говорити », – заявив старший науковий співробітник Neuralink Філіп Сейбс.

Сам Ілон Маск порівнює нову технологію з телепатією.

У минулому році повідомлялося, що Neuralink розраховував провести тести на тваринах. В лабораторії компанії був продемонстрований комп’ютер, який отримує інформацію від щура. Також досліди проводилися і над мавпами.

«Всі випробування Neuralink на тварин виконувалися відповідно до Керівництва Національної дослідницької ради з догляду та використання лабораторних тварин і були схвалені», – заявляє компанія.

У минулому році Маск обговорював проект під час появи на подкасті Джо Рогана.

«Я думаю, що через кілька місяців у нас буде щось цікаве, і це краще, ніж все, що ви можете собі уявити», – підкреслив він.

За словами New York Times, Маск, співзасновник Neuralink вже інвестував в компанію 100 мільйонів доларів.