Діагностика по кашлю: з’явився додаток для визначення COVID-19

Вчені з швейцарської Федеральної політехнічної школи Лозанни розробили унікальний додаток, який може діагностувати коронавірус за кашлем користувача.

Томас Тейджейро, один з учених, розповів, що на створення додатку вони надихнулись повідомленнями лікарів про те, що у пацієнтів з COVID-19 з’явився кашель з характерним звуком, який відрізнявся від інших хвороб.

«Ми багато контактуємо з лікарями, і деякі з них сказали, що цілком здатні відрізнити по звуку кашлю інфікованих пацієнтів», – повідомив Тейджейро журналістам.

Додаток планують запустити під назвою Coughvid. Він буде працювати на базі штучного інтелекту. ШІ вже вивчив 15 тис записів кашлю людей, тисяча з яких дійсно хворі коронавирусною інфекцією. Таким чином програма вчиться визначати потрібний кашель.

Автори програми попереджають, що з його допомогою не можна буде поставити остаточний діагноз. Якщо Coughvid визначить, що кашель користувача схожий на кашель хворого коронавірусів, він порекомендує звернутися до лікаря або пройти тест на виявлення зараження.