10 секретів, як зробити круті фото навіть на бюджетний смартфон

Для багатьох звичайних користувачів смартфони змогли повністю замінити цифрові фотокамери, але навіть професіоналам доводиться час від часу використовувати смартфони для зйомки. Ось декілька порад, як знімати кращі фото, використовуючи смартфон.

Смартфон – це той інструмент, який завжди з вами, вічний компаньйон та вірний супутник, який може робити величезну кількість речей, замінюючи велику кількість інших пристроїв. За останні декілька років якість камер, встановлених у смартфонах, виросла настільки, що тепер цифрові камери потрібні, по суті, лише професіоналам, а звичайному користувача вистачить і камери, вбудованої у смартфон. Навіть більше, тепер смартфони пропонують такі фішки цифрових камер, як цифрове замилення, що створює враження професійності фото.

Ретельно вибирайте смартфон з хорошою камерою

Смартфонні камери зробили величезний крок вперед за останні роки, і у тому випадку, якщо ви користуєтесь досить старим смартфоном, не слід розраховувати на хорошу якість зйомки. Якщо в пріоритеті при виборі смартфона саме якість зйомки, варто придивитися до смартфонів серії Google Pixel та iPhone останніх поколінь.

Стежте за освітленням

Камери у смартфонах досить світлочутливі, але фізичні розміри їхніх сенсорів значно менші, ніж у преміальним компактних камерах, через що вони гірше показують себе в ситуаціях з недостатнім освітленням. Якщо ви знімаєте на вулиці, намагайтесь зробити так, щоб світло падало на об’єкт зйомки, також хорошим рішенням буде використання LED-спалаху вашого смартфона.

Регулюйте експозицію

Смартфони зараз намагаються самі “видавати хорошу картинку”, але клієнти їхніх камер пропонують також і режим ручних налаштувань. Найпростіше, що ви можете зробити, це змінити експозицію – підвищити чи знизити яскравість сцени, і ефективне використання цієї можливостей дозволить перетворити досить нецікаве зображення у шедевр фотографії. Ви можете, наприклад, підвищити яскравість фото їжі для Instagram, або затемнити портрет, щоб зробити його більш драматичним.

Ця функція не на всіх смартфонах називається однаково. В iPhone вам потрібно рухати іконку з сонцем для фокусування вправо, для збільшення яскравості – вверх, а для затемнення – вниз. На Android-смартфонах ця функція переважно виглядає, як іконка “+/-”.

Увімкніть відображення сітки

Професійні цифрові камери переважно мають сітки на видошукачі, які дозволяють краще відцентровувати знімки та дотримуватись професійних правил зйомки, таких як “правило третин”. Це саме можна реалізувати і за допомогою камери смартфона, ввімкнувши цю сітку в клієнті камери смартфона. Додавання цієї сітки дозволить вам не промахнутися з горизонтом при зйомці фото, а також знімати набагато кращі портрети.

Вивчіть фішки вашої камери

Можливості зйомки, які пропонують сучасні смартфони, справді здатні здивувати. Ми вже бачили можливість розмивати фон на портретах, програмно змінювати ширину діафрагми та знімати неймовірні слоу-мо відео.

Скоріш за все, ваш смартфон також має непоганий режим серійної зйомки, а також непоганою ідеєю буде групування кількох зображень в секвенцію, що дозволить покращити якість. Тут головне – не запостити всі одночасно. Власники iPhone в цьому випадку можуть користуватися фішкою, яка називається “Live Photos”, яка дозволяє сумістити фото та відео.

Спробуйте зовнішні накладні лінзи

Основна камера смартфона зараз складається переважно з кількох лінз, але є ситуації, коли хочеться, наприклад, широкий кут огляду на головному сенсорі. При цьому варто розуміти, що хороші лінзи – недешеві, а ті, які дешеві, демонструють жахливі результати. Раджу при виборі довіряти надійним брендам, як Moment та Olloclip.

Вибір типу лінзи також важливий. Найцікавіші можливості, на мою думку, пропонують макро лінзи, але можна купити і ультрашироку, і “риб’яче око”, і телефото лінзи.

Намагайтесь фокусуватись зблизька

Навіть без додаткової макро лінзи ваш смартфон може фокусуватись досить близько. Користуйтесь цим, як перевагою – ви можете зняти, наприклад, обід зблизька, при цьому тримаючи весь кадр у фокусі. Це саме те, що не дозволяють робити великі камери, і одна зі сфер, де менші сенсори мають практичну перевагу над більшими.

Купіть стабілізатор

Це, безумовно, не зовсім про зображення. На жаль, компактні камери зараз можуть знімати лише в 720p HD, але навіть бюджетні смартфони дозволяють знімати відео в 4К. Флагманські моделі підтримують оптичну стабілізацію, але з нею далеко не підеш. Якщо ви хочете отримати плавні та красиві відео, варто подумати про покупку окремого стабілізатора, який дозволить вашій картинці бути плавною та стабілізованою. Однією з найкращих моделей можна назвати DJI Osmo Mobile 3, яка коштує близько 120 доларів, може відстежувати об’єкти, підтримує таймлапс, режим панорами та багато іншого.

Підключіть зовнішній мікрофон

Під час зйомки відео важлива не лише стабілізація, а й хороший звук. Мікрофон вашого смартфона непоганий для дзвінків, але в якості звуку він не може майже нічого. На жаль, зараз джека 3.5 мм немає у багатьох смартфонів, але вам нічого не забороняє підключити мікрофон в USB чи Lightning. Щоправда, до вибору мікрофона варто підійти скрупульозно, щоб не опинитися в ситуації, коли мікрофон несумісний з вашим смартфоном та його операційною системою.

Редагуйте ваші зображення

Ваш смартфон – це портативний комп’ютер, який дозволяє робити базові операції редагування зображення на ходу, причому досить швидко та легко. Для цього варто скачати спеціалізовані програми, як VSCO, Snapseed, Photoshop Express та Lightroom – всі ці програми можна безкоштовно скачати на ваш Android/iOS смартфон, або просто використовувати базові можливості, які має ваш смартфон.