Високотехнологічний мікрорайон в Торонто обійдеться Google в 900 млн доларів

Alphabet, компанія-засновник Google, планує створити високотехнологічний, доступний і екологічно чистий район вздовж набережної Торонто. Головною особливістю проектування є використання дерев’яних хмарочосів.

Alphabet інвестує в розвиток кварталу 900 мільйонів доларів. У червні 2019 року, після майже двох років мозкового штурму команди, Sidewalk Labs випустили генеральний план на 1500 сторінок, що описує не тільки район з площею набережної в 12 акрів — Quayside — а й район площею в 350 акрів, що складається з безлічі районів з високими технологіями.

Sidewalk Labs і Michael Green Architecture оголосили про план «спроектувати перший в світі суцільнометалевий багатоповерховий район». Житловий квартал буде побудований з матеріалу, виготовленого з деревини, спресованого і попередньо обробленого вогнестійким засобом.

Проект пропонує будівлі майже в два рази вищі, ніж будь-які існуючі дерев’яні конструкції, зазначив Кербед. Повідомляється, що два дерев’яних 18-поверхових хмарочоса вже були побудовані в Ванкувері. Хоча найвища дерев’яна будівля у Ванкувері фактично має сталеве і бетонне осердя. Будівництво більших будинків з дерева все ще є проблематичним.

Sidewalk Labs поділилася кількома слайдами, на яких представлені ключові особливості проекту.

За словами розробників, дерев’яна конструкція економічніша і займає менше місця в порівнянні з сучасними аналогами, а по міцності і вогнестійкості не поступається сталі і бетону. Крім того, використання цього матеріалу дозволяє скоротити час будівництва на цілих 35%.

Sidewalk Labs стверджує, що проект відкриє нову індустрію масового виробництва деревини в Торонто, створивши 2500 робітників місць протягом 20 років.

Здача району запланована на кінець 2026 року.