Вчені розробили сонячні панелі, які замінять вікна

Незабаром вікна вашого офісу можуть бути замінені сонячними панелями, оскільки вчені знайшли простий спосіб зробити «зелену» технологію прозорою (буквально). Вони роблять крихітні дірки в матеріалі, які знаходяться настільки близько один до одного, що крізь них можна бачити.

Прозорі сонячні батареї матимуть вирішальне значення для збільшення споживання сонячної енергії у містах, заявляє Кваньонг Сео з Національного інституту науки і техніки Ульсану, Південної Кореї. Це пояснюється тим, що простір на даху залишається відносно однаковим, тоді як простір вікон збільшується в міру збільшення будівлі. За словами Сео, якщо ми вбудуємо прозорі сонячні батареї у вікна будівель, вони можуть генерувати величезні кількості електроенергії щодня.

Вчені з Південної Кореї не перші, хто винайшов прозорі сонячні панелі. Однак попередні розробки були менш ефективними і мали істотну ваду, оскільки фарбували світло, яке проходило крізь них в червоний або синій відтінок. Щоб вирішити цю проблему, багато вчених шукають нові матеріали для створення прозорих комірок.

Сео і його колеги розробили прозорі сонячні батареї з найпопулярнішого для їх виготовлення матеріалу, кристалічних пластин кремнію, які містяться приблизно в 90% сонячних батарей по всьому світу. Вони взяли 1-сантиметрові квадратні клітини, виготовлені з кристалічного кремнію, який, до речі, є повністю непрозорим, а потім пробивали в них крихітні отвори, щоб пропустити світло. Дірки, розміром приблизно з людський волос, пропускають 100% світла, не змінюючи його колір.

Тверда частина осередку, як і раніше, поглинає все світло, що забезпечує високу ефективність перетворення енергії потужністю в 12%, що в кілька разів перевищує показник в 3-4%, характерний для звичайних прозорих сонячних панелей. Але прозорі панелі все ще істотно поступаються в потужності звичайним модулям, ефективність яких знаходиться в межах 20%.

Найближчим часом Сео та його колеги сподіваються розробити панелі, ефективність яких складатиме щонайменше 15%. Щоб надати розробці товарний вигляд, їм також потрібно буде розробити прозорий електрод.