В Україні заборонять курити електронні сигарети в громадських місцях

У Міністерстві охорони здоров’я України нагадали про те, що електронні сигарети та подібні пристрої будуть заборонені до використання при перебуванні в громадському закладі. Нове антитютюнове законодавство вступає в силу трохи більше, ніж за місяць – 11 липня.

Варто нагадати, що у грудні 2021 у Раді ухвалили прирівняння електронних сигарет та пристроїв для нагрівання тютюну (таких як IQOS чи glo) до звичайних тютюнових виробів. Відповідні зміни передбачає проект закону під номером 4358. Нагадаємо, що вже у січні було заборонено продаж пристроїв для нагрівання тютюну для дітей до 18 років.

Передбачається, що електронні сигарети та вейп буде заборонено курити в приміщеннях, поруч з якими розташовані заклади охорони здоров’я, спортивні і навчальні заклади, кінотеатри та інші заклади культурного призначення, гуртожитки, аеропорти (можна буде лише в дозволених місцях), дитячі майданчики, вокзали та автостанції, зупинки громадського транспорту. Окрім цього, в перелік входять ліфти, підземні переходи, громадський транспорт і таксі.

Крім цього, новим законом передбачається реклама, якою просуваються тютюнові вироби і пристрої для куріння. Місця, в яких працює заборона, мають мати відповідний знак з попередженням. Варто зазначити, що ароматизований тютюн і тютюн для самокруток буде заборонений з липня 2023 року, а всі електронні пристрої для куріння вже з січня 2024 року мають поставлятися з нанесеними медичними попередженнями, що займає 30 відсотків площі упаковки (на сигаретах воно складає 65 відсотків площі упаковки).