Три небезпеки публічного Wi-Fi, про які не всі знають

Мобільний інтернет у великих містах працює досить добре, але за слушної нагоди люди користуються відкритими Wi-Fi точками, наприклад, у кафе і будь-якому іншому громадському місці.

По Wi-Fi буде і швидкість вища і трафік не потрібно витрачати. Знаю людей, які використовують тариф з мінімальним пакетом мегабайт – у великому місті знайти відкриту Wi-Fi мережу не складе труднощів. Але мало хто знає, що не завжди використання чужої мережі буде безпечним. Поговоримо про три небезпеки, які можуть чекати на вас під час використання публічного Wi-Fi.

Фішинг

Трапляються ситуації, коли зловмисники зламують комерційні роутери і MESH системи заради досягнення своїх цілей. Ви підключилися до мережі, відкрили потрібний вам сайт, ввели логін і пароль. А далі? А далі нічого – на вихідний сайт ви вже не потрапляєте, а у вас у браузері відкрився підроблений сайт, який зовні нічим не відрізняється від шуканого.

Такий метод називається підміною DNS – URL-адреса сайту зберігається, але зловмисник скопіював дизайн і таким чином дізнається ваші паролі. Ви думали, що ввели свій логін і пароль на справжньому сайті, а він виявився підробленим. Захиститися досить просто. Як правило, хакери підробляють тільки головну сторінку і форму авторизації. Перед тим як увійти на сайт, перевірте, чи працюють інші сторінки та функціонал сайту. Але цей спосіб тільки непрямий і не врятує від повного проксування сайту. Звідси висновок: краще не авторизовуватися на важливих сайтах через сумнівні мережі.

Перехоплення даних

Переважна більшість сайтів і додатків працюють через безпечне з’єднання за допомогою сертифіката SSL. Але якщо ви відвідуєте сайт без сертифіката (в адресному рядку, зазвичай, є повідомлення у вигляді перекресленого замочка), то будь-які дані, які ви вводите, теоретично, можуть бути перехоплені всередині мережі Wi-Fi.

Але і тут не варто втрачати пильність – не всі сайти і додатки можуть використовувати високий рівень шифрування. Не рідкісні випадки, коли і захищений трафік може бути перехоплений.

Злом пристрою через Wi-Fi мережу

Одразу хочу заспокоїти – якщо у вас сучасний смартфон або ноутбук з Windows 10 (11), і використовуєте рекомендовані параметри безпеки, то турбуватися нема про що. А ось якщо ви використовуєте морально застарілі девайси, то варіант злому вашого пристрою через публічний Wi-Fi можливий. Адже підключаючись до будь-якої мережі, операційна система відправляє і приймає найрізноманітніші дані.

У разі, якщо в програмному забезпеченні є вразливість, яка відома хакеру, то пристрій може бути заражений. А далі все залежить від того, що так званий “мережевий хробак” може зробити з вашим гаджетом. Від крадіжки конфіденційних даних до використання пристрою для своїх цілей.

Вищевказані небезпеки рідкісні, але водночас можуть бути. Особливу небезпеку може становити те, що після підключення до Wi-Fi відкривається вікно браузера, і вам пропонують завантажити і встановити якийсь додаток. Давши йому всі дозволи, він може робити на вашому пристрої практично все, що завгодно.

А ось ситуація, коли ви прийшли до свого улюбленого торговельного центру, вибрали Wi-Fi мережу зі звичною назвою, а під’єдналися… До іншої мережі, яку створив якийсь хитрун із мобільним роутером у рюкзаку. Така мережа вважається особливо небезпечною для підключення.

Як захиститися?

  1. Не підключайтеся до сумнівних Wi-Fi мереж. Уточніть в адміністрації закладу точне ім’я Wi-Fi мережі та перевірте, чи немає в списку мережі зі схожим ім’ям.
  2. Якщо є хоч якісь сумніви, не робіть нічого, що пов’язано з грошима та переказами.
  3. Використовуйте хороший платний VPN. Він захищає від небезпечного Wi-Fi.
  4. Вимкніть автоматичний пошук і підключення до вільних точок Wi-Fi.
  5. Користуйтеся сучасними операційними системами, програмним забезпеченням і стежте за оновленнями.