Що таке сайт-донор?

В SEO є поняття донору та акцептору. Вони пов’язані таким чином: сайт-донор передає статичну вагу сайту-акцептору. Статична вага передається сайту через зовнішні посилання — чим більше його цитують в інтернеті, тим вагомішим і авторитетнішим він є. Також потрібно розуміти, що чим більше посилань присутні на сторінці сайту-донору, тим меншу вагу передає кожне посилання.

Також є другий нюанс. Не кожне зовнішнє посилання передає вагу акцептору. Треба дивитися на теги посилання — чи дозволяють вони індексацію і перехід.

Донор — цікаве і влучне слово, яке допомагає пояснити абстрактні речі. Англомовні спеціалісти з SEO придумали словосполучення «link juice», тобто «посилальний сік». Не важко уявити, як «сік» перетікає з ємності в ємність  — таким же чином передається вага від донорів до акцептора через посилання.

Як шукати донора та розміщувати посилання?

Сайти донори можна шукати на біржах посилань, можна користуватися і пошуком, вбиваючи туди ключові слова, а можна замовляти у професійних лінкбілдерів на https://wmlinks.net/. Які площадки вам стануть у нагоді для лінкбілдингу:

  • сайти з гостьовими блогами;
  • каталоги;
  • форуми і спільноти;
  • соцмережі;
  • агрегатори сайтів;
  • сервіси з пошуку роботи тощо.

Пам’ятайте, що після побудови посилань, позиція вашого сайту може як зростати, так і падати, в залежності від якості обраних донорів. 

Якість донора визначається наступними факторами:

  1. Трафік. Бажано розмістити посилання на тематичних ресурсах з органічним трафіком і позитивною динамікою зростання кількості відвідувачів (якщо ніша сезонна, розглядайте динаміку відповідно до сезонності).
  2. Траст. Чим більше пошукові системи довіряють сайту та виводять його в лідери видачі, тим більше ваги він передасть акцептору. Зверніть увагу на такі метрики як Domain Authority і Page Authority (DA і PA відповідно у сервісі Moz), або Domain Rating і URL Rating (DR, UR — в Ahrefs), Trust Flow і Citation Flow (TF, CF — у Majestic).
  3. Спам. Висока спамність донору означає, що з нього виходить дуже багато посилань на іншу ресурси. З одного боку, це зменшує вагу кожного посилання, з іншого, якщо донор керується політикою цитування тільки авторитетних сайтів, спамність не має значення. Наприклад, відомий ЗМІ заповнений вихідними посиланнями, проте його специфіка це передбачає, а високий рівень довіри і трафіку дає максимальний результат від розміщеного посилання.
  4. Регіональність. Якщо ваш сайт прив’язаний до конкретного регіону, шукайте локальні та регіональні донорські ресурси. Таким чином можна просувати гео запити та отримувати потенційних клієнтів.
  5. Тематичність. В пріоритеті обирати донори з однакової тематикою з акцептором, потім – більш загальні веб-ресурси. Якісне посилання можна отримати лише в тематичній статті або на близькотематичній сторінці. Використовуйте правильні запити, шукаючи кращих донорів.
  6. Індексація. Сторінка з посиланням має індексуватися пошуковими системами. Подивіться збережену копію сторінки, щоб дізнатися, коли на ній востаннє були пошукові роботи. А також скопіюйте URL-адресу та вставте в пошуковий рядок. Якщо індексацію виконано, ви побачите сторінку в результатах пошуку.
  7. Прихильність аудиторії конвертується в лайки, шери та коментарі. Зважайте також на кількість переглядів контенту. Ваше посилання мають побачити не тільки пошукові роботи, а й живі люди. Перед розміщенням питайте у адміністрації донорського сайту про метрики глибини перегляду, час відвідування сторінок. Після аналізу відповідей вам буде простіше відібрати найкращих.

Підіб’ємо підсумки

Загалом критеріїв пошуку донорів набагато більше. Враховується і вік домену, і доменна зона, і якість контенту, та і співвідношення вхідних та вихідних посилань. Майстри SEO користуються зручними інструментами для збору статистики та розробки стратегії просування на основі даних.

Консультуйтеся з профі, щоб уникнути класичних помилок початківців. Адже помилки в SEO-просуванні можуть коштувати чималого бюджету, витраченого часу та неочікуваного результату — зниження рейтингу сайту. Користуйтесь перевіреними послугами лінкбілдерів та просувайтеся вгору видачі правильно.