Огляд ThinkBook 15 G3 ACL – продуктивний робочий ноутбук

Lenovo ThinkPad завжди були відомими, як надійні робочі ноутбуки. Нам вдалося протестувати більш доступний ноутбук серії Think – ThinkBook 15 G3 ACL (21A4003PRA). Модель має стильний дизайн, продуктивне апаратне забезпечення, і загалом виглядає достатньо цікаво на фоні конкурентних рішень.

Протягом останніх кількох років дуже цікаво було спостерігати за різким скачком продуктивності та конкурентоспроможності процесорів AMD, які часто виривалися вперед у боротьбі з Intel. Особливо цікаво це виглядає у ноутбуках, оскільки тут AMD демонструє не лише чудеса продуктивності, але, часто, кращу енергоефективність, ніж рішення від Intel.

ThinkBook 15 G3 ACL – це модель, що, на перший погляд, виглядає дуже хорошим варіантом для процесорозалежних задач, при цьому зі стильним дизайном та непоганим набором роз’ємів. Нам вдалося протестувати варіант з Ryzen 7 5700U у модифікації 16/512 ГБ, і ми готові розповісти про свої враження.

Характеристики ThinkBook 15 G3 ACL:

  • Процесор: AMD Ryzen 7 5700U, 8 ядер, 16 потоків
  • Відеокарта: AMD Radeon Graphics, відеопам’ять виділяється з оперативної
  • Екран: 15.6”, 1920 x 1080 пікселів, IPS, 300 ніт, 60 Гц, 45% NTSC
  • Оперативна пам’ять: 16 ГБ DDR4, 3200 МГц
  • Внутрішня пам’ять: SSD M.2 512 ГБ
  • Порти: HDMI, USB-A 3.2 Gen1 (2 шт.), USB-C 3.2 Gen2 (2 шт.), мініджек 3.5 міліметра
  • Стандарти підключення: Bluetooth 5.1, Wi-Fi 802.11ax (Wi-Fi 6)
  • Безпека: TPM 2.0, сканер відбитків пальців, Kensington Lock
  • Фішки: TUV Low Blue Light, динаміки Dolby Audio 2 x 2W
  • Акумулятор: 45 Вт/г, швидка зарядка
  • Габарити: 357 х 235 х 18.9 міліметра, вага – 1.7 кілограма
  • Колір: Mineral Grey

Дизайн та автономність

У першу чергу варто згадати про те, що робить ноутбук таким привабливим пристроєм у порівнянні зі звичайним ПК – його компактний форм-фактор і можливість автономної роботи. З дизайном тут все досить добре – стандартна приємна клавіатура Lenovo, стильне сріблясто-сіре оформлення у всіх елементах корпусу, а також акуратні логотипи Lenovo і ThinkBook на задній панелі, що має двосегментне оформлення. У плані габаритів все також в рамках норми – товщина моделі складає 18.9 міліметра, вага – 1.7 кілограма, що цілком нормально для 15.6-дюймового ноутбука.

За автономність тут відповідальний акумулятор об’ємом 45 Вт/г, і це не найкращий показник серед конкурентних рішень. Ноутбук демонструє середню автономність у змішаному режимі використання – близько 6 годин. При цьому варто згадати про підтримку швидкої зарядки, яка дозволяє при потребі отримати декілька годин роботи за короткий проміжок часу.

Екран

У ThinkBook 15 G3 ACL використовується IPS-дисплей з діагоналлю 15.6 дюйма, роздільною здатністю FullHD та частотою оновлення 60 Гц. Це стандартна IPS-панель, яка має досить звичайний рівень яскравості – 300 ніт. У цілому, цей дисплей добре підходить, наприклад, для програмування та інших офісних задач (для чого він при тесті і використовувався).

На жаль, рівень покриття NTSC тут складає лише 45 відсотків, що не можна назвати хорошим показником для професійної роботи з кольорами, але при цьому для звичайного користувача це не стане проблемою. Слід зазначити, що антивідблискове покриття тут присутнє, і це важливо в умовах максимальної яскравості у 300 ніт для хорошої читабельності при прямому падінні сонячних променів чи світла від іншого сильного джерела.

Процесор та графічний адаптер

За роботу ThinkBook 15 G3 ACL у нашій модифікації відповідальний один з найкращих енергоефективних процесорів AMD останніх декількох років – Ryzen 7 5700U, який став, по суті, логічним продовженням AMD Ryzen 7 4700U та пропонує дуже хорошу продуктивність при низькому енергоспоживанні. У його склад входять 8 фізичних ядер, що дає результат у 16 віртуальних потоків на практиці. Потужності процесора більш ніж вистачає для будь-яких середньостатистичних робочих задач програміста, і, тим більше, для типових офісних задач.

При цьому слід враховувати, що графічний адаптер тут взагалі не ігровий – у ThinkBook 15 G3 ACL використовується інтегрована у APU відеокарта Radeon Graphics, яка в ролі відеопам’яті використовує спеціально виділену оперативну пам’ять. У цілому, вона демонструє нормальні показники в повсякденній роботі, і навіть дає можливість досить комфортно грати у основні кіберспортивні дисципліни, але про повноцінний геймінг, звісно, не варто думати – ThinkBook 15 G3 ACL створено не для цього.

Пам’ять

Ідеальним об’ємом пам’яті для сучасного робочого ноутбука без особливих вимог можна назвати 16/512 ГБ, і саме таку модифікацію ми тестували. У цілому, 16 ГБ – це той ідеальний показник, що дає можливість комфортно використовувати багатозадачність та велику кількість вкладок у браузері, не маючи жодних труднощів, або працювати з важким процесорозалежним програмним забезпеченням, що потребує багато оперативної пам’яті.

У свою чергу, внутрішня пам’ять (тут, як вже згадувалось, використовується M.2 SSD об’ємом 512 ГБ), для робочих задач часто достатня навіть у об’ємі 256 ГБ, але 512 ГБ – це той рівень, який дає відчути комфорт і не переживати за нестачу місця. Безумовно, мова йде не про специфічні робочі сценарії, що потребують локального зберігання великого обсягу даних.

Стандарти підключення і фішки

У ThinkBook 15 G3 ACL дуже хороший набір стандартів підключення: тут присутній один HDMI для підключення зовнішнього монітора, два USB-A стандарту 3.2 Gen1, два USB-C стандарту 3.2 Gen2, а також мініджек 3.5 міліметра для підключення навушників. Також є Kensington Lock, RJ-45 та кард-рідер для SD-карт.

З бездротових стандартів слід згадати про Bluetooth 5.1 та Wi-Fi 802.11ax (Wi-Fi 6). Ноутбук підтримує Windows 11 завдяки модулю шифрування TPM 2.0. З безпекових фішок слід також згадати про достатньо зручний сканер відбитків пальців. У ThinkBook 15 G3 ACL встановлено два непогані динаміки Dolby Audio по 2W, які цілком підходять для перегляду фільмів та схожих мультимедійних задач.

Аксесуари

Разом зі ThinkBook 15 G3 ACL нам вдалося протестувати навушники ThinkPad X1 Active Noise Cancellation Headphones (4XD0U47635). Навушники мають красивий чорно-сірий дизайн та чудово підходять під стиль ноутбука, що ми тестували. Головна фішка моделі – активне поглинання шумів з можливістю зниження шумів на 30 дБ або на 10 дБ.

Підключення відбувається за допомогою Bluetooth 5.0, або ж з використанням зйомного кабеля USB-C. Корпус оснащений функціональними кнопками для змінення гучності чи перемикання на пріоритетний дзвінок. Модель має непогану автономність – понад 10 годин роботи від одного заряду акумулятора, при цьому понад півтори години відтворення можна отримати від одного 15-хвилинного заряду. ThinkPad X1 Active Noise Cancellation Headphones стануть хорошим стильним і функціональним компаньйоном для ноутбука ThinkPad чи ThinkBook.

Висновки

Lenovo ThinkBook 15 G3 ACL – це дуже непоганий варіант для робочих задач, якщо вони пов’язані з програмуванням та офісними задачами, адже він має дуже хороший процесор, непоганий екран, чудовий набір портів та приємну клавіатуру. При цьому, слід зазначити, у нього не топова кольоропередача та автономність. Якщо вам не особливо важливі ці показники, переваги цього ноутбука здатні дуже приємно здивувати, і у такому випадку ThinkBook 15 G3 ACL сміливо можна рекомендувати, як варіант для покупки.