МЗС України представило ШІ-аватар Вікторію для коментування консульських питань

Міністерство закордонних справ України впроваджує цифрову особу для коментування консульських питань. Новий розумний асистент отримав ім’я Вікторія Ші та створений на основі реальної людини.

Вікторія буде пояснювати роботу консульств за кордоном, реагувати на інциденти та надзвичайні ситуації, а також повідомляти про інші новини. МЗС сподівається, що це допоможе економити час та ресурси і швидше реагувати на запити громадян.

Важливо відзначити, що цифрова представниця не замінить реального речника МЗС. Вона буде допомагати з розповсюдженням інформації, але не матиме повних повноважень представника влади.

Щоб уникнути цифрових підробок, на кожному відео з Вікторією Ші буде розміщений QR-код, який веде на офіційний сайт МЗС. Це забезпечить достовірність інформації. У випадку відсутності QR-коду або переходу на інший сайт, відео не слід вважати достовірним.

Розробка ШІ-аватара обійшлася у $5 000 – $10 000. Для цього команда витратила кілька тижнів на тренування готової моделі, яка базується на близько 1000 записів речників МЗС за останні п’ять років.

Цей проєкт також має підтримку від української співачки та інфлюенсерки Розалі Номбре, яка погодилася стати прототипом для проєкту на волонтерських засадах.