Морепродукти з пробірки можуть з’явитися на ринку вже через три роки

Слідом за штучною яловичиною в магазинах можуть з’явитися вирощені в пробірці креветки, краби і омари. Сінгапурська компанія Shiok Meats має намір наситити азіатський ринок створеними в лабораторії аналогами морепродуктів.

Виробник впевнений, що такий підхід краще традиційного вилову і аквакультури. Обсяги ринку морепродуктів величезні, особливо в Південно-Східній Азії. Жителі одного тільки Китаю щорічно з’їдають 3,6 млн тонн ракоподібних. Тим часом, їх виробництво не можна назвати екологічним: при вирощуванні креветок руйнуються прибережні екосистеми і використовується низькооплачувана, а часом навіть рабська праця.

Зараз Shiok Meats працює над створенням штучного м’яса креветок. Перші досліди були успішними, так що стартап вже готовий виробляти продукт за ціною 5000 доларів за кілограм. Ціна немаленька, але вона набагато нижче, ніж у багатьох виробників яловичини з пробірки.

Відпрацювавши технологію на креветках, виробник перейде до виробництва більш дорогих і складних крабів і омарів. Перший комерційний продукт стартап має намір вивести на ринок в найближчі 3-5 років. Якщо штучні морепродукти будуть користуватися попитом, компанія спробує вийти і на інші ринки – наприклад, Австралії.

Shiok Meats – далеко не єдина компанія, яка експериментує з штучними дарами моря. Наприклад, Finless Foods планує почати продажі риби з пробірки вже в 2020 році, а Good Catch розробляє цілу лінійку рослинних аналогів морепродуктів – від устриць до тунця.


Не пропустіть