Google запустила геотермальний проєкт в Неваді для забезпечення чистою енергією центрів обробки даних

Google встановлює нові стандарти використання чистої енергії, запустивши перший у світі геотермальний проєкт в штаті Невада. Спільно зі стартапом Fervo, Google використовує новітню технологію геотермальної енергії для забезпечення своїх центрів обробки даних чистою та стабільною електроенергією.

Проєкт має потужність 3,5 МВт та подаватиме електроенергію в мережу, яка обслуговує два дата-центри Google в Неваді. Це один із кроків Google до досягнення плану щодо цілодобового використання електроенергії без викидів вуглекислого газу до 2030 року.

Геотермальна енергія стає ключовою частиною майбутнього електроенергетики, і Google планує використовувати її як альтернативу вітровій та сонячній енергії, особливо коли інші джерела вичерпаються.

“Цей проєкт – наступний етап у розвитку технологій геотермальної енергетики, і ми впевнені, що компанії відіграють величезну роль у просуванні цих технологій”, – зазначає Майкл Террелл, старший директор з питань енергетики та клімату в Google.

Проєкт, який почав працювати у 2021 році, використовує новаторський підхід до геотермальної енергії, використовуючи існуючі технології з нафтогазової галузі. Це дозволяє використовувати енергетичні ресурси, які були б недоступні для звичайних геотермальних станцій.

Компанія планує розвивати цю технологію, співпрацюючи з Project InnerSpace для створення глобального інструменту для картографування та оцінки геотермальних ресурсів. Цей крок виведе геотермальну енергію на новий рівень, забезпечуючи стабільний потік чистої електроенергії у майбутньому.