Безпілотний автомобіль Amazon вже їздить дорогами загального користування: у нього немає керма та педалей

Учора, 13 лютого, співробітники компанії Zoox, яка є дочірнім підприємством Amazon, офіційно заявили про те, що зараз триває повноцінне випробування безпілотного роботизованого таксі на дорогах загального користування в Каліфорнії. Правда, якщо раніше великі компанії вже випробовували свої безпілотники на дорогах загального користування, то Zoox пішла набагато далі – вона спокійно перевозить пасажирів на борту свого транспортного засобу, надаючи можливість пересуватися на повністю безпілотному автомобілі. Щоправда, у цьому плані є безліч обмежень, але вони пов’язані з бажанням уникнути випадкових аварій та інших неприємностей.

Наприклад, заява про транспортування пасажирів на роботаксі дорогами загального користування злегка притягнута за вуха, тому що насправді дозвіл урядового органу поширюється не на всі дороги штату Каліфорнія, а лише на один конкретний маршрут завдовжки 1,6 кілометра — це відстань між двома офісними будівлями компанії Zoox. Також компанія хоч і перевозить пасажирів, поки що у відкритий доступ послуга не надійшла, так що користуватися транспортним засобом можуть виключно співробітники компанії, а пересуватися можна на швидкості до 50 кілометрів на годину. Проте всі ці обмеження перекриває одна феноменальна деталь.

Основною перевагою автомобіля компанії Zoox є повна відсутність елементів керування транспортним засобом для людини — в салоні немає керма та педалей, тож це повноцінний безпілотник у тому вигляді, в якому його представляли автори науково-фантастичних романів. Пасажири сідають в транспортний засіб, вказують маршрут і спокійно займаються своїми справами аж до того моменту, поки автомобіль не доставить їх до точки призначення. У процесі електрокар сам пересувається між смугами, повертає, набирає та скидає швидкість, гальмує на світлофорах та багато іншого.

Розробники з Zoox також відзначили, що їхній автомобіль має привід на всі чотири колеса, а сам кузов транспортного засобу абсолютно симетричний, так що у нього немає необхідності розвертатися для зміни напрямку руху. На жаль, поки що у компанії не так багато моделей автомобіля — мова про «десятки» електрокарів, які зараз активно тестуються і допрацьовуються. Ймовірно, коли співробітники стартапу проведуть усі необхідні випробування, роботаксі вирушить у масове виробництво і незабаром замінить звичні таксі на дорогах загального користування у великих містах, але в самій Amazon поки що жодних термінів не називають.