Alphabet закриває проект розумного міста в Торонто

Компанія Sidewalk Labs, яка належить Alphabet, відмовилася від планів побудувати розумне місто в Торонто. Рішення було прийняте через економічну невизначеність, викликану пандемією нового коронавірусу.

В своїй онлайн-заяві генеральний директор Sidewalk Labs Ден Докторофф заявив, що «безпрецедентна економічна невизначеність» в результаті пандемії COVID-19 зробила проект фінансово нежиттєздатним.

«Протягом останніх двох з половиною років ми пристрасно прагнули до того, щоб проект Quayside став реальністю — ми вклали час і ресурси в Торонто, включаючи відкриття офісу на 30 осіб на набережній. Але оскільки безпрецедентна економічна невизначеність виникла в усьому світі і на ринку нерухомості Торонто, зробити проект фінансово життєздатним стало занадто складно», — сказав Ден Докторофф.

План Sidewalk Labs полягав в тому, щоб витратити 1,3 млрд дол. США на масову дерев’яну забудову, що обігрівається, і освітлені тротуари, громадський Wi-Fi і, звичайно ж, на безліч камер і інших датчиків для моніторингу трафіку і вуличного життя.

Проект, вартість якого, згідно з прогнозами, перевищила мільярд доларів, і який розроблявся протягом двох років, зіткнувся з протидією місцевих жителів, які виступили проти високотехнологічної, насиченої камерами міської набережної.

Згідно з проектом Sidewalk Toronto, 800 акрів (323 га) прибережних районів повинні були стати випробувальним полігоном для технологій розумного міста. В 2018 році влада міста переглянула своє рішення і скоротила виділену ділянку до 4,8 га. У розпорядженні у Sidewalk Labs залишився тільки район Кісайд. Також згідно з новим договором, компанія позбулася власної частки в цьому проекті, хоча Google вже інвестував $50 млн у попередні роботи. Тоді ж компанія представила генеральний план розвитку території. А до 20 травня 2020 року влада міста повинна була дати відповідь, чи підтримує вона продовження роботи над проектом.