Павла Дурова заарештували у Франції: скільки років ув’язнення йому загрожує та що буде з Telegram

Павло Дуров, засновник і генеральний директор месенджера Telegram, був заарештований у суботу ввечері, коли виходив зі свого приватного літака з аеропорту Бурже у Франції, повідомляє французький телеканал TF1.

Повідомлення про арешт Дурова викликало широке обговорення і спекуляції в соціальних мережах, в тому числі і в самому Telegram, хоча, як видається, вони значною мірою ґрунтуються на одній і тій самій жменьці повідомлень у французьких ЗМІ. Ані Telegram, ані прессекретар французького національного управління з боротьби з шахрайством ONAF не відповіли на запит про коментар.

За даними телеканалу TF1, Дуров отримав ордер на арешт у Франції на підставі попереднього поліцейського розслідування. Французька влада стверджує, що відсутність модерації контенту в Telegram і небажання співпрацювати з правоохоронними органами робить Дурова співучасником торгівлі наркотиками, відмивання грошей і поширення дитячої порнографії, які, як стверджується, відбуваються через додаток.

Повідомлення про арешт, ймовірно, сприятиме подальшим дебатам навколо того, якою мірою додатки для обміну повідомленнями повинні нести відповідальність (юридичну та іншу) за повідомлення, якими обмінюються їхні користувачі.

Forbes оцінює статки Дурова в 15,5 мільярдів доларів. Хоча він народився в росії, він покинув країну у 2014 році після того, як чинив опір тиску з боку уряду, який вимагав видалити дані про лідерів українських протестів з його попередньої соціальної мережі «ВКонтакте». Зараз Дуров живе в Дубаї, де базується Telegram, і його літак, як повідомляється, прилетів з Азербайджану.

Минулого місяця Дуров заявив, що Telegram налічує 950 мільйонів активних користувачів, і має на меті досягти 1 мільярда цього року. В той самий час компанія стверджує, що має лише 30 інженерів – дуже мала команда для додатка такого масштабу, як Telegram, що, ймовірно, робить Дурова ще більш важливим для роботи компанії.

Джерело TechCrunch

Не пропустіть