Робототехнічна компанія надрукувала на 3D-принтері майже сотню будинків у Техасі

Майже два роки пішло на те, щоб запланована спільнота будинків, надрукованих за допомогою гігантського 3D-принтера в Джорджтауні, штат Техас, була майже завершена.

Reuters повідомляє, що будинки, які є частиною спільноти під назвою Wolf Ranch, будуються за допомогою великого 3D-принтера під назвою Vulcan, який має 45 футів завширшки та важить понад 4,75 тонни. Проєкт є частиною спільного підприємства з розробником 3D-друку для будівництва ICON і компанією Lennar, що займається будівництвом будинків. Він розпочався в листопаді 2022 року, і бригади близькі до завершення своєї мети – побудувати 100 будинків за допомогою Vulcan до кінця літа. Домовласники вже почали заселятися в деякі з готових 3D-друкованих будинків вартістю від $450 000 до $600 000. Більше чверті будинків вже продано.

3D-принтер ICON використовує суміш бетонного порошку, води, піску та інших матеріалів, щоб викласти штабелі бетону у формі трубок для будівництва стін і, зрештою, цілого будинку. Будинки – це одноповерхові оселі з трьома-чотирма спальнями, друк яких займає близько трьох тижнів. Фундамент і металеві дахи виготовляються старомодним способом за допомогою людських бригад.

Після друку стіни виглядають як гігантські шматки вельвету, але вони спроєктовані таким чином, щоб бути стійкими та довговічними навіть в екстремальних погодних умовах. Вони також водонепроникні та енергоефективні. Сучасний дизайн будинків у стилі ранчо розробила архітектурна фірма BIG-Bjarke Ingels Group, йдеться у пресрелізі ICON. Процес будівництва також був оптимізований в ході реалізації проєкту. Старший менеджер проєкту ICON Коннер Дженкінс (Conner Jenkins) розповів агентству Reuters, що будівництво розпочалося з п’яти різних будівельних бригад, але з того часу скоротилося до однієї бригади та одного робота-принтера.

Єдиним недоліком є те, що товщина стін заважає сигналам WiFi. Мешканцям довелося використовувати комірчасті інтернет-маршрутизатори з широкомовними сигналами, розташовані по всьому будинку, замість одного роутера.

ICON використовує свій великомасштабний 3D-принтер не лише для створення будинків на Землі. Як повідомляється, NASA зацікавлене у використанні цієї технології для будівництва споруд на Місяці в рамках своєї програми дослідження Місяця Artemis Moon, запуск першого екіпажу якої запланований на вересень 2025 року.

Джерело Engadget

Не пропустіть