Огляд Lenovo IdeaPad 5 на AMD: доступний потужний ноутбук з хорошою автономністю

Ноутбуки з процесорами AMD Ryzen, особливо з AMD Ryzen 7, в останні декілька років стали синонімічним поняттям до “тонкого продуктивного ноутбука”, і нам вдалося протестувати одну з таких моделей. Lenovo IdeaPad 5 15ALC05, який потрапив до нас на огляд, оснащений процесором AMD Ryzen 7 5700U з тактовою частотою до 4.3 ГГц.

Характеристики Lenovo IdeaPad 5 15ALC05:

  • Дисплей: 15.6 дюйма, Full HD, IPS, 300 ніт, 60 Гц
  • Процесор: AMD Ryzen 7 5700U, 8 ядер, 16 потоків
  • Відеокарта: Radeon RX Vega 8
  • Оперативна пам’ять: 16 ГБ DDR4 3200 МГц
  • Внутрішня пам’ять: SSD M.2 512 ГБ
  • Автономність: 57 Вт/г
  • Бездротові стандарти підключення: Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11ac
  • Порти: HDMI, USB 3.2 Gen1 (2 шт.), USB 3.2 Type-C Gen1, мініджек 3.5 мм, кард-рідер SD
  • Габарити: 356.67 х 233.13 х 19.9 мм, вага – 1.66 кг

Дизайн, комплектація та комфорт при використанні

В плані дизайну Lenovo IdeaPad 5 – досить простий варіант, який не пропонує нічого особливого, але має легко впізнаваний фірмовий дизайн Lenovo. Враховуючи, що діагональ дисплея складає 15.6 дюйма, ноутбук можна назвати одним з найлегших варіантів серед конкурентів (вага складає трохи менше 1.7 кілограма). Єдине, що може виглядати незвично – виступ під фронтальну камеру зверху дисплея, який дозволяє легше відкрити ноутбук, але не дуже красивий з естетичної точки зору.

Ноутбук Lenovo IdeaPad 5 поставляється з зарядним блоком потужністю 65W, і опціонально можна докупити додаткові аксесуари, як фірмові док-станції Lenovo. Слід зазначити, що оперативна пам’ять розпаяна на платі, тому не вийде збільшити її об’єм, і слід одразу вибирати потрібну конфігурацію.

У моделі досить приємна клавіатура, традиційно для ноутбуків Lenovo. У неї великі клавіші з середнім ходом, у кнопку ввімкнення інтегровано сканер відбитків пальців. Важливо зазначити, що клавіатура має окремий нампад, що буде зручно для людей, які часто мають справу з офісними програмами. Тачпад досить великий, відцентрований відносно пробілу на клавіатурі, і загалом непоганий, хоч і трохи гучний.

Дисплей

Одним з найважливіших параметрів ноутбука є дисплей, адже на нього користувач дивиться весь час протягом використання. Тут використовується IPS-дисплей з діагоналлю 15.6 дюйма та роздільною здатністю FullHD. Дисплей має матове покриття, щоправда, покриття, що захищає від відблисків, немає.

Слід одразу зазначити, що дисплей ноутбука добре підійде для офісних задач та програмування, але не для роботи, що спрямована на обробку зображень та інші задачі, в яких важливе правильне відображення кольорів. Річ у тім, що ноутбук має покриття sRGB 59 відсотків та 38 відсотків AdobeRGB. Яскравість тут складає понад 300 ніт, що не може не тішити. Тим не менше, дисплей – не сильна сторона Lenovo IdeaPad 5, і це важливо враховувати.

Процесор та графічний адаптер

Наша конфігурація поставляється з процесором AMD Ryzen 5700U та інтегрованим графічним адаптером AMD Radeon RX Vega 7. Ця енергоефективна система на кристалі демонструє дуже хорошу продуктивність, незважаючи на те, що базується на минулорічній архітектурі Zen 2, а не цьогорічній Zen 3. Що приємно, процесор добре показав себе не лише в бенчмарках, але і в стрес-тестах.

Оскільки ноутбук не оснащений дискретною відеокартою, не слід розраховувати на дуже просунуту графічну продуктивність. Тут використовується графічний адаптер AMD Radeon RX Vega 7, що працює на частоті до 1800 МГц. До 2 ГБ оперативної пам’яті використовується в ролі відеопам’яті за замовчуванням. Безумовно, грати на ноутбуці при бажанні можна навіть у досить сучасні проекти, але слід ставити в налаштуваннях невисоку роздільну здатність та низькі налаштування графіки.

Окремо варто виділити, що Lenovo IdeaPad 5 досить тихий, причому він був досить тихим як під час стандартного використання, так і навіть під час стрес-тесту. Слід також зазначити, що більшість часу ноутбук холодний, і температура була порівняно невисокою навіть під час стрес-тесту, завдяки чому вдалося уникнути тротлінгу.

Пам’ять

Ноутбук оснащений 16 ГБ оперативної пам’яті, що дуже важливо, адже завдяки цьому вдається забезпечити не лише комфортний браузинг, але й одночасне використання кількох важких робочих задач. Офісні задачі та програмування не викликають жодних труднощів, при цьому багатозадачність справді чудова – ноутбук дуже непросто навантажити.

Об’єм внутрішньої пам’яті у нашому випадку складає 512 ГБ, чого, знову ж таки, буде цілком достатньо для більшості користувачів. У нашому випадку використовується SSD M.2 від Samsung, і він демонструє непогані показники швидкості. У випадку, якщо такого об’єму пам’яті для вас мало, можна використовувати як зовнішні сховища, так і взяти дорожчу конфігурацію з більшим об’ємом пам’яті.

Стандарти підключення

Lenovo IdeaPad 5 пропонує непоганий набір роз’ємів, але нічого особливого: на лівій грані тут один USB-C (з підтримкою Power Delivery, USB 3.2 та DisplayPort), HDMI, мініджек 3.5 міліметра, на правій – два USB-A 3.2 та кардрідер SD (він, до речі, показав досить погані результати швидкості). Варто зауважити, що підтримки LAN, Thunderbolt та Kensington Lock немає.

У Lenovo IdeaPad 5 використовується непоганий модуль Wi-Fi, щоправда, він інколи програє конкурентам. Є підтримка Bluetooth 5.0, завдяки якій сучасні Bluetooth-навушники дозволяють працюють з ноутбуком стабільно, з мінімальною затримкою та великим радіусом дії. В цілому, набір стандартів підключення можна назвати базовим, але достатнім для більшості середньостатистичних користувачів.

Автономність

Модель показала себе на диво добре в тесті автономності – не треба забувати, що процесор AMD Ryzen 5700U не лише потужний, але й енергоефективний. Слід зазначити, що ноутбук споживає до 52W, тому адаптера живлення з потужністю 65W більш ніж достатньо. Крім цього, слід зазначити, що акумулятор заряджається досить швидко завдяки підтримці швидкої зарядки.

У нашій конфігурації об’єм акумулятора складає 57 Вт/г. Загалом, автономність вище середнього, і у щоденних задачах ноутбук спокійно може протриматися повний робочий день. Слід зауважити, що адаптер живлення в разі чого можна взяти з собою і не переживати через його габарити – він достатньо компактний і не відчутно збільшить загальну вагу в рюкзаку чи в сумці. Швидка зарядка дозволяє повністю зарядити ноутбук трохи більше, ніж за годину.

Веб-камера та динаміки

Роздільна здатність веб-камери у Lenovo IdeaPad 5 складає 720p, і це досить стандартний показник для сучасних ноутбуків – тут не варто очікувати нічого сообливого. Вона підійде для того, щоб вас було видно під час відеодзвінків, але загалом рівень досить середній – приблизно такий, як у конкурентів. Фішкою для деяких користувачів стане наявність вбудованої шторки для веб-камери.

Динаміки ноутбука досить непогані: вони не видають багато басів, і загалом не є гучними (потужність кожного з двох динаміків складає 2W). Тим не менше, вони пропонують непогані середні та високі частоти, видаючи досить збалансований звук. Для перегляду фільмів вони чудово підійдуть, але музику все-таки варто слухати з використанням навушників або зовнішніх динаміків.

Висновки

Lenovo IdeaPad 5 15ALC05 вдалося приємно здивувати своєю потужністю та енергоефективністю, що досягається завдяки використанню AMD Ryzen 5700U. У ноутбука нормальний, хоч і не ідеальний набір роз’ємів, хороша клавіатура, тихе охолодження та непогана автономність. Окрім цього, для людей, яким важливе підключення двох зовнішніх моніторів, перевагою стане наявність HDMI та DisplayPort (через USB-C).

Дисплей ноутбука має як перевагу у вигляді яскравості, так і явний недолік – кольоропередачу. Окрім цього, мінусами Lenovo IdeaPad є відсутність Thunderbolt, наявність лише одного USB-C, а також розпаяна оперативна пам’ять без можливості розширення (хоча це вже майже стандарт у сучасних ноутбуках). В цілому, Lenovo IdeaPad 15ALC05 можна назвати хорошим вибором, якщо від ноутбука потрібна дуже хороша продуктивність та автономність за свою ціну, і ви готові прийняти вищеназвані недоліки.


Не пропустіть