Google Translate підтримує нові мови вперше за чотири роки

Всього розробники додали п'ять, включаючи уйгурську.

Google Translate додав підтримку п’яти нових мов, в результаті чого їх загальна кількість досягла 108 мов. Серед нових — руанда, орія, татарський, туркменський і уйгурська.

За словами представників компанії, вони вперше додали нові мови в продукт Google за останні чотири роки. Кількість носіїв всіх п’яти мов становить близько 75 млн осіб по всьому світу.

Однією з проблем, через яку підтримка цих мов була неможливою в минулому, стала недостатня кількість онлайн-тексту, за допомогою якого можна було б навчати алгоритми машинного навчання. Інша причина полягає в пошуку достатньої кількості членів спільноти людей, які допомогли б Google вдосконалити моделі. Але компанія повідомила, що за останні кілька років спостерігається прогрес в обох напрямках.

Підтримка Google уйгурської мови має особливе геополітичне значення, оскільки на ньому говорять 12 млн чоловік, які проживають переважно в автономному регіоні Синьцзян на північному заході Китаю. За останні кілька років китайський уряд використовує тоталітарні методи щодо тюрків та інших мусульманських меншин, включаючи спостереження, обмеження на пересування, утримання під вартою в таборах перевиховання під виглядом національної безпеки. Все це викликає тривогу решти світу з приводу порушень прав людини.

Оновлення з’явиться серед 1% користувачів Google Translate і в найближчі дні цей показник зросте, в тому числі й на платформах Android і iOS. Користувачі зможуть як просто перекласти текст, так і перекладати веб-сайти. Для трьох мов — руанда, татарський і уйгурська — буде також буде доступне віртуальне введення з клавіатури.

Джерело TheVerge

Не пропустіть