McDonald’s допоміг вченим знайти альтернативу чорнилам для 3D-принтерів

Друкувати можна за допомогою рослинної олії.

Чорнило для 3D-принтерів часто дорого коштує і до того ж є неекологічним. Виявилося, його можна замінити на рослинну олію, яку охоче пожертвував дослідникам McDonald’s.

Ідея належить професору Андре Сімпсону, директору Центру NMR з навколишнього середовища в університеті. Він займається екологічними дослідженнями на ядерному магнітно-резонансному спектрометрі. Для своєї роботи він придбав 3D-принтер, однак з’ясувалося, що сировина для нього коштує 500 доларів за літр.

Сімпсон вирішив знайти альтернативу, тому вивчив склад фотополімера і зрозумів, що частина його молекул ідентична тим, що присутні в звичайній рослинній олії. Для того, щоб дістати сировину, Андре Сімпсон зв’язався з багатьма ресторанами, але відгукнулися лише з McDonald’s — вони надали 10 літрів масла.

Продукт відфільтрували і очистили від залишків їжі, потім протягом року синтезували невеликі обсяги, намагаючись перетворити їх в матеріал для 3D-друку. Відповідальна за процес аспірантка Раджшрі Гош Бісвас з кожної синтезованої і обробленої партії друкувала ажурних метеликів.

Через два роки експериментів відбувся прорив. Вчені надрукували метелик з високоякісного полімера, який має не тільки водовідштовхувальну поверхню, а й не розпадається при кімнатній температурі. Дослідники повідомили, що вартість літра нового матеріалу для друку з відпрацьованого масла складає всього 30 центів — це в 1667 разів дешевше аналогів.

Отриманий матеріал також не шкодить природі — він розпадається в грунті за кілька тижнів.

Джерело СNN

Не пропустіть