Компактні смартфони помирають, і це справді сумно

Знаєте, в компактних смартфонів є якийсь свій особливий шарм, який розумію навіть, любитель лопат. Коли береш в руку маленький смартфон, повертається оце давно забуте відчуття, коли можна одною рукою дотягнутись до будь-якого кута смартфона, не перехоплюючи його. Безумовно, великі смартфони дають набагато більше можливостей та комфорту для споживання мультимедійного контенту, за що їх люблять багато людей, в тому числі і я. Але магію компактних смартфонів можна відчути, просто взявши їх в руку навіть після тривалого використання великих смартфонів. Зауважте, великі смартфони стали настільки звичними, що термін “фаблет” повністю зник, наче й ніколи не існував, що ще раз говорить про те, що компакти стають виключенням з правила.

Компактні смартфони помирають, і це дуже розчаровує. Просто спробуйте пригадати, чи багато ви бачили останнім часом компактів навіть не в руках людей довкола вас, бо в них ще багато смартфонів з тих часів, коли більшість пристроїв були компактами з точку зору нашого часу, а просто на список девайсів, які виходять зараз. Скільки ви можете згадати компактних смартфонів, які вийшли у 2019-ому році? Думаю, не дуже багато, і більшість з тих, які вийшли – бюджетні, а це говорить про те, що вони бюджетні не через те, що були з самого початку задумані, як компактні смартфони для поціновувачів, а просто заради здешевлення. От перерахувати справді флагманські або субфлагманські пристрої справді важко, але давайте спробуємо. Серед достойних моделей можна згадати, по великому рахунку, чотири моделі: три флагмани (iPhone 11 Pro, Galaxy S10e та Xperia 5) і один субфлагман Xiaomi Mi 9 SE.

iPhone 11 Pro – це вже третій смартфон компанії Apple в такому форм-факторі, перед цим ми вже бачили iPhone X та XS, які виглядали так само, і нічого не вказує на те, що в цьому році щось буде інакше. Компанія Apple завжди випускала компактні смартфони і не відмовлялась від цієї ідеї, тому для користувачів продукції від компанії з Купертіно нема чого непокоїтись, компакти будуть далі стабільно виходити.

Galaxy S10e був, без сумніву, дуже хорошим смартфоном, який навіть зараз залишається достойним та відносно доступним минулорічним компактним флагманом. Проблема тут в іншому – компанія Samsung цього року відмовилась від ідеї компактного флагмана в основному модельному ряду Galaxy S. Минулого року версія “S10e” була експериментом компанії Samsung, який впевнено можна назвати вдалим, тому незрозумілим є рішення відмовитись від нього в цьому році. В модельному ряду Galaxy S20 є лише три моделі – Galaxy S20, Galaxy S20 Plus та Galaxy S20 Ultra. Можливо, компанія Samsung пізніше таки випустить Galaxy S20e, але поки проект “e” можна, на жаль, назвати закритим, і це справді сумно.

Xperia 5 став компактним флагманом оновленого модельного ряду компанії Sony, де основним флагманом став Xperia 1. І так, Xperia 5 можна назвати вдалим смартфоном, хоча ціна й розчарувала. Від старту продаж вже пройшло трохи часу, і ціна впала, але вона все ще висока, тому, якщо ви хочете купити цей смартфон, краще зачекати ще кілька місяців. Поки компанія Sony не показала нам новий модельний ряд 2020-го року, а раніше вони весь час включали у флагманську серію і компактний смартфон, тому можна впевнено сказати, що ми побачимо компакти Sony в майбутньому.

І наостанок поговоримо про Xiaomi Mi 9 SE. Смартфон можна назвати дуже успішним, він добре продався і став улюбленим для багатьох людей. Це не перший компактний флагман в основному модельному ряду Xiaomi Mi, в серії Mi 8 також була SE-версія. Буквально кілька днів назад ми побачили Xiaomi Mi 10 та Xiaomi Mi 10 Pro, і моделі “SE” на презентації не було. Буде дійсно сумно, якщо Xiaomi відмовиться від SE-версії свого флагмана в цьому році і таки не випустить його в цьому році.

Це, безумовно, не всі достойні компактні смартфони 2019-го року, але я перелічив найвідоміші та найкращі, і те, що ми зараз бачимо, явно демонструє тенденцію на скорочення випуску компактів. Надіюсь, що компакти таки не зникнуть з прилавків остаточно.


Не пропустіть