Використання Apple Vision Pro просто силою думки стає можливим

Компанія Synchron розробила неінвазивний інтерфейс «мозок-комп’ютер» для керування такими пристроями, як Apple Vision Pro, і він успішно працює вже рік, не спричиняючи серйозних побічних ефектів для пацієнтів.

Для тих, хто не знає, інтерфейс «мозок-комп’ютер» (BCI) – це пристрій, який дозволяє людині керувати зовнішнім пристроєм за допомогою сигналів свого мозку. Він може бути використаний для допомоги людям з обмеженими можливостями, наприклад, з паралічем, а також може бути використаний для наукових досліджень.

Малоінвазивні мозкові імплантати Synchron, клінічні випробування яких розпочалися у 2022 році, спочатку були розроблені для управління iPhone та iPad, але тепер вони дозволяють керувати більш складними пристроями, такими як Apple Vision Pro.

За даними Synchron, шість пацієнтів, які отримали імплантати мозково-комп’ютерного інтерфейсу, не зазнали серйозних побічних ефектів, пов’язаних з пристроєм, протягом першого року. Коротше кажучи, імплантований пристрій не викликав жодних проблем і стабільно працював, фіксуючи сигнали мозку про наміри руху.

Варто зазначити, що дослідження COMMAND – це перше схвалене FDA випробування постійно імплантованого інтерфейсу між мозком і комп’ютером. На відміну від інших імплантатів мозку, які потребують небезпечної, інвазивної хірургії, імплантат Synchron встановлюється за допомогою мінімально інвазивної ендоваскулярної процедури через яремну вену.

«Результати дослідження COMMAND знаменують собою важливу медичну віху, підтверджуючи безпеку імплантату Stentrode BCI, оскільки протягом 12-місячного періоду дослідження не було зареєстровано жодних неврологічних подій, пов’язаних з безпекою», – сказав д-р Леві, співдослідник дослідження COMMAND і президент UB Neurosurgery (UBNS), в заяві. «Цей малоінвазивний підхід має потенціал для широкомасштабного застосування технології BCI для мільйонів пацієнтів з паралічем та іншими порушеннями рухливості».

Мета цього імплантату – допомогти людям, які були паралізовані внаслідок таких причин, як інсульт, і мають важкі пошкодження мозку, відновити певний рівень функціональної незалежності. Пацієнти, які брали участь у першому дослідженні, мали важкий хронічний двосторонній параліч верхніх кінцівок, який не піддавався традиційним методам лікування.

Таким чином, інтерфейс «мозок-комп’ютер» може інтерпретувати сигнали мозку і перетворювати їх на дії, необхідні для роботи таких пристроїв, як пристрої Apple, дозволяючи користувачам виконувати певні завдання, навіть якщо вони фізично не в змозі це зробити.

Джерело Gizmochina

Не пропустіть