10 проблем, з якими матиме справу людство до 2050 року

Незважаючи на постійний розвиток технологій і медицини, в середині століття жителі Землі можуть зіткнутися з наслідками тих труднощів, які виникли вже десятки років тому.

Про це пише Анатолій Амелін на своїй сторінці в Facebook.

10 грандіозних проблем, з якими ми зіткнемося до 2050 року, але готуватися до них потрібно вже сьогодні.

1. Генетична модифікація людини.

Це може бути неетично, але технологія Crispr дозволяє перепрограмувати геном плоду і виключити ризик захворювання на рак. Включивши фантазію, Ви зрозумієте, на що ще здатна ця технологія.

2. Старіння жителів планети.

Число довгожителів збільшиться більш ніж в 50 разів – з 500 000 до більш ніж 26 мільйонів до 2100 року. І це величезний ринок забезпечених людей, які потребують догляду. При цьому населення планети досягне цифри 10 млрд осіб.

3. Екологія.

Доповідь австралійських експертів з клімату попереджає, що “зміна клімату в даний час являє собою коротко- і середньострокову загрозу для існування людської цивілізації!” (!!!).

Вплив зміни клімату на продовольчі та водні системи, зниження врожайності і зростання цін на продовольство, викликані посухою, лісовими пожежами та неврожаєм, вже стали каталізаторами соціального розпаду і конфліктів на Близькому Сході, в Магрибі і Сахелі, сприяючи європейській міграційній кризі“, йдеться в доповіді.

Ліна Шривастава, віцеканцлер Університету TERI в Індії, написала, що, незважаючи на угоду про клімат в Парижі, ймовірність того, що підвищення глобальної температури перевищить 2 градуси за Цельсієм в цьому столітті, становить 90%.

4. Затоплені міста.

Рівень Світового океану може піднятися до 2 метрів. Будуть зруйновані будинки понад 300 млн осіб.

До 2100 року, якщо доживемо, число переселенців досягне майже 700 млн осіб. Світ буде виведений з рівноваги масовою міграцією. Подумайте заздалегідь, де жити і де будувати дальню дачу.

Додатково зникне до 1 млн видів тварин.

5. Еволюція соціальних мереж і ЗМІ.

Зміни стануть відчутні вже відразу з 2020 року, віртуальна реальність, доповнена реальність.

Повна відсутність приватності.

У 2050 році не буде ноутбуків і гаджетів, звичних Вам сьогодні. Що буде?Прямий зв’язок Вашого мозку з електронними мережами передачі даних.

Спілкування буде відбуватися зі швидкістю думки. З цією ж швидкістю можна буде зламати Вашу свідомість і управляти нею.

З хорошого – щоб випити з другом в барі, необов’язково буде виходити з дому. Зробите це легко віртуально.

6. Ризики війни

Ядерний вибух може спровокувати “ядерну зиму” з подальшим повсюдним голодом.

Учені провели моделювання, і одна модель передбачає, що використання 4000 одиниць ядерної зброї призведе до виділення 150 тераграмм диму, що достатньо для зниження глобальної температури на 8 градусів протягом чотирьох або п’яти років. Найбільші в світі ядерні арсенали, розташовані в Сполучених Штатах і Росії, мають по 7000 боєголовок.

7. Ризики виверження супервулкана.

Виверження супервулкана може мати руйнівні наслідки для Землі, але вчені можуть передбачати такі події тільки за кілька тижнів або місяців.

Дані свідчать про те, що виверження відбувається кожні 17 000 років, хоча з моменту останнього пройшло 26 500 років.

До речі, спровокувати виверження може перший ядерний вибух…

8. Нові віруси, епідемії, біологічна зброя

Технічний прогрес в галузі синтетичної біології і генної інженерії полегшує і здешевлює застосування патогенних мікроорганізмів.

Ядерна зброя складна і виготовлена з рідкісних матеріалів, але біологічну і хімічну зброю можна зробити за набагато менші гроші.

До 2050 року щорічно від стійких до антибіотиків бактерій можуть померти 10 мільйонів осіб.

9. Інтелектуальні машини можуть знищити людей, якщо ними не керувати.

У звіті Фонду “Глобальні виклики” п’ять членів Інституту “Майбутнє життя” писали, що штучний інтелект може бути призначений для знищення життів. І навіть якщо машини запрограмовані на добро, вони можуть досягти цих цілей шкідливими способами.

10. Урбанізація, погіршення якості життя людей.

До 2050 року ми будемо спостерігати приблизно зворотний розподіл: понад 6 мільярдів людей будуть жити в брудній зростаючій атмосфері урбанізованих районів.

У період до 2050 року 90% очікуваного приросту міського населення в світі відбуватиметься в міських районах Африки і Азії.