Україна поліпшила позицію в рейтингу демократії

Panoramic view of Kiev Pechersk Lavra Monastery in winter. The Dnieper River, Church of the Nativity of the Virgin Mary, Bell tower at the Far Caves. Ukrainian baroque, 18th century

Україна піднялася на шість пунктів і посіла на 78-е місце зі 167-ми в щорічному рейтингу Індексі демократії-2019. Усього вдалося набрати 5,9 бала з 10 можливих. Рейтинг опублікувало видання The Economist.

На першому місці знаходиться Норвегія. Далі — Ісландія, Швеція, Нова Зеландія і Фінляндія. Останнє місце займає Північна Корея.

Рейтинг враховує такі п’ять показників: виборчий процес і плюралізм, функціонування уряду, участь у політичному житті, демократична політична культура та громадянські волі.

Зважаючи на оцінку видання, кожна країна класифікується за одним із чотирьох типів демократії: повноцінна демократія (8–10 балів), неповна демократія (6–7,9), гібридний режим (4–5,9) й авторитаризм (менше ніж 4 бали). Україна залишилась у категорії країн з гібридною демократією.

Середній глобальний показник впав з 5,48 у 2018 році до 5,44 — це найнижчий показник відтоді, як індекс був уперше випущений у 2006 році. Видання також додало, що 2019 був роком протестів у розвинених країнах і країнах, що розвиваються.