У чайній заварці знайшли багато шкідливих речовин, – дослідження

Вчені перевірили вміст побічних продуктів дезінфекції в чаї, який заварювали водопровідною або наночистою водою з хлором. Рівні цих сполук в напої були нижче, ніж в самій воді, проте більшість з них виявилися невідомі дослідникам – як і їх вплив на здоров’я людини.

Чай – другий за споживанням в світі напій після води. Протягом тисячоліть на Сході його вважали ключем до здоров’я, добробуту і навіть мудрості. Згодом чай став популярним на Заході, і фахівці досі відкривають його корисні властивості. Як показали дослідження, деякі сорти цієї рослини Camellia sinensis можуть допомогти при раку, серцевих захворюваннях і діабеті, а також знижують рівень холестерину, сприяють схудненню і добре впливають на когнітивні функції. Крім того, чай має протимікробні властивості.

Для заварювання напою в більшості випадків необхідна кип’ячена водопровідна вода, проте в ній присутня помірна кількість хлору, і в цьому випадку його залишки можуть реагувати з сполуками чаю – в тому числі на поліфеноли, амінокислоти, кофеїн і так далі. В результаті утворюються побічні продукти дезінфекції (ППД), які часто мають мутагенний і канцерогенний характери впливу і викликають несприятливі репродуктивні ефекти.

Хіміки і біохіміки з Університету Південної Кароліни в Колумбії, США за допомогою газової хроматографії – мас-спектрометрії виявили 60 ППД в зеленому і чорному чаї трьох марок (Twinings, Earl Grey і Lipton). Виявилося, що їх рівні вмісту в завареному чаї нижчі, ніж у водопровідній воді, через випаровування і поглинання листям. Але в улюбленому багатьма напої виявили і безліч невідомих сполук (96 відсотків від загальної кількості), вплив яких на здоров’я людини поки не відомий. Результати роботи опубліковані в журналі Environmental Science & Technology.

П’ятнадцять раніше неописаних галогенароматичних з’єднань вдалося визначити: на думку вчених, вони утворюються внаслідок реакції хлору з поліфенолами в чаї. Листя зеленого, чорного і жовтого чаю багаті фенольними сполуками, які відомі своєю антиоксидантною активністю і благотворно впливають на здоров’я людини. Серед чайних поліфенолів виділяють катехіни, флавоноли, антоцианідіни і фенолокислоти.

Джерело Рubs.acs.org

Не пропустіть