Штраф 34000 грн за перекази з картки на картку: українців приголомшили подробицями

Українці активно користуються послугами банків з переказу грошей із картки на картку. Але варто знати, в яких випадках можуть оштрафувати. Адвокат Савко назвав такі випадки.

Адвокат попередив, що штраф може становити чималеньку суму — 34 тис. грн, а банківський рахунок можуть заблокувати.

У кожній фінансовій установі є співробітник, який відповідає за фінансовий моніторинг клієнтів. Фактично він спостерігає за вами.

  • Отримавши інформацію про те, що на ваш банківський рахунок надходять суми і з різних банківських рахунків, наприклад за продаж речей через Інтернет, буде зобов’язаний заблокувати ваші гроші.
  • Крім цього, банк може вимагати інформацію, чому вам постійно надходять гроші. Адвокат попереджає, що якщо виявиться, що людина не є ФОП, а торгує незаконно, співробітник банку має передати інформацію про порушника до відповідних органів контролю.
  • У такому разі за незаконне провадження підприємницької діяльності і загрожуватиме штраф у розмірі 34 тис. грн.

Також податкова служба може самостійно звернутися до фінансової установи, в якій у ФОП відкрито банківський рахунок із запитом про інформацію про рух коштів за ними лише якщо є рішення суду, ініційоване податковим органом.

Якщо немає рішення суду, банк тільки може сповістити податкову, чи має ФОП рахунок у їх установі чи ні. Щодо фізичних осіб, то про них банк не може подавати відомості до податкової, тільки теж за рішенням суду.

Якщо ж розрахунок за товар чи послугу виробляється не так на банківський рахунок ФОП, але в особистий підприємця, він має сплатити податок.

Тобто якщо українець, який не є підприємцем, просто сплатить послуги на карту ФОП, такий переказ не несе жодних наслідків. Якщо фізособа нишком торгує товарами, не будучи підприємцем, можуть бути проблеми.