Що таке “Інше” в пам’яті телефону і чому воно займає так багато місця

Практично будь-який користувач, який зіткнувся з нестачею пам’яті на телефоні, звертався до розділу налаштувань “Пам’ять” або “Сховище”. Серед звичних пунктів “Фото”, “Відео”, “Застосунки” і “Система”, є і розділ “Інше”, тип даних якого не вказано.

Часто його розмір сягає кількох гігабайтів. І що довше смартфон використовується, то більше може важити розділ “Інше” – його вага нерідко сягає 15-20 ГБ. На смартфонах з невеликим об’ємом внутрішньої пам’яті цього достатньо, щоб сильно забити сховище.

Що зберігається в розділі “Інше” в пам’яті телефона?

Розділ “Інше” містить у собі різні типи файлів, які система не змогла визначити в якесь конкретне місце. Наприклад, у цьому розділі зберігаються:

  • Файли нестандартних форматів.
  • Прихований кеш програм.
  • Дані, що з’явилися в результаті невдалого резервного копіювання, які не видалилися автоматично.
  • Деякі нотатки та текстові записи, створені на телефоні через попередньо встановлені додатки.
  • Файли невдалих оновлень операційної системи смартфона (наприклад, через занадто повільний або нестабільний мобільний інтернет).
  • Деякі файли-дублікати.
  • Файли, створені в результаті різних збоїв або помилок.

Вміст розділу “Інше” не зберігається в одній конкретній папці, тому видалити його повністю складно. Однак є кілька способів, які допоможуть якщо не очистити “Інше”, то хоча б значно скоротити його розмір.

Кнопка “Очистити” в розділі “Пам’ять”

Насамперед варто скористатися вбудованими інструментами для очищення пам’яті, які можуть бути на смартфоні. Один із таких – функція “Очистити”, яка є на багатьох мобільних пристроях у розділі “Пам’ять” або “Сховище”. Після натискання на неї смартфон проаналізує внутрішню пам’ять і покаже ті файли, які можна безболісно видалити. Користувачеві залишається тільки вибрати їх, а потім підтвердити очищення.

Перевірка папок “Android/obb” і “Android/data”

Частина файлів з розділу “Інше” зберігається в папках у внутрішній пам’яті смартфона. Вони являють собою дані додатків, які користувач видалив з телефону – іноді файли таких програм залишаються в пам’яті смартфона через збій. Щоб їх очистити, потрібно:

  • Відкрити вбудований диспетчер файлів і знайти папку “Android/obb”.
  • Перегорнути список файлів і перевірити, чи немає серед них назв уже видалених із телефона додатків – вони матимуть вигляд “com.”, потім ім’я розробника і назва самого додатка.
  • Видалити такі файли, після чого виконати те ж саме з папкою “Android/data”.

Очистити кеш телефону через режим Recovery

Частково файли з розділу “Інше” можна очистити, якщо видалити кеш через режим відновлення. Зробити це нескладно, достатньо виконати такі кроки:

  1. Перейти в режим відновлення. Для цього потрібно одночасно затиснути кілька клавіш – на більшості смартфонів використовуються клавіша живлення + одна з клавіш гучності.
  2. Після переходу в Recovery вибрати за допомогою клавіш гучності пункт “Wipe Cache Partition” – активувати його потрібно за допомогою кнопки живлення.
  3. Дочекатися поки кеш видалиться, а сам телефон перезавантажиться.

Перевірити пам’ять сторонніми додатками

Якщо самостійно перевірити, чим забитий розділ “Інше” не виходить, можна скористатися сторонніми програмами. Серед безкоштовних додатків у Google Play Store можна виділити “DiskUsage”, “Storage Analyzer & Disk Usage” і “Amaze File Manager”. Їхній функціонал приблизно однаковий – програми показують усі файли на телефоні у вигляді діаграм і схем, щоб користувач зміг зрозуміти, що саме забиває пам’ять його пристрою.

Скинути телефон до заводських налаштувань

Повністю і напевно очистити розділ “Інше” в пам’яті смартфона зможе тільки його скидання до заводських налаштувань. Однак ця дія видалить і всі інші файли, тому їх попередньо потрібно перенести на сторонній носій (microSD-карту, флеш-карту, комп’ютер тощо).