Огляд Microsoft Surface Duo: доступний складний смартфон у 2023 році

У 2020 році компанія Microsoft презентувала свій перший складний Android-смартфон Surface Duo, основною особливістю якого стало використання не гнучкого дисплея, як у Samsung Galaxy Z Fold, а двох екранів, які разом формували один, великий. Ідея була досить непоганою, смартфон мав преміальний дизайн та корпус, хороше апаратне забезпечення, і загалом викликав інтерес своїми можливостями.

Через високу ціну на старті, відсутність NFC та ряд інших недоліків пристрій вийшов комерційно неуспішним, але зараз ціна на нього дуже суттєво впала, апаратне забезпечення та можливості досить актуальні, тому він викликає значно більший інтерес. Ми придбали новий Microsoft Surface Duo у США (версія 6/256 ГБ), за ціною 300 доларів на розпродажі, і готові розповісти про свій досвід використання цього пристрою, щоб ви могли скласти своє враження та прийняти рішення про потенційну покупку.

Характеристики Microsoft Surface Duo:

  • Екрани: два AMOLED-екрани по 5.6 дюйма, 1350 х 1800 (разом – екран 8.1 дюйма, 1800 х 2700)
  • Чіпсет: Qualcomm Snapdragon 855
  • Операційна система: Android 10 (актуальна версія – Android 12L)
  • Об’єм пам’яті: 6/128 ГБ, 6/256 ГБ (у нашій конфігурації)
  • Камера: єдина фронтальна камера (може виконувати роль основної), 11 МП
  • Автономність: 3577 мАг, швидка зарядка 18W
  • Стандарти підключення: Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 5.0 (з aptX Adaptive), USB-C 3.1
  • Фішки: сканер відбитків пальців на боковій грані, підтримка стилуса (продається окремо)
  • Габарити: 186.9 х 145.2 х 4.8 мм (у розкладеному стані), 145.2 х 93.3 х 4.8 мм (у складеному), вага – 250 грамів

Комплектація та дизайн

У комплекті з Microsoft Surface Duo поставляється захисний бампер, який складається з двох частин та захищає грані смартфона від падінь (при цьому скло, з якого зроблений корпус смартфон, незахищене). Окрім цього, в комплекті є зарядний блок потужністю 18W (у нашому випадку – американський), та кабель USB-C на USB-C.

Що приємно, у смартфона дуже преміальна збірка, яка явно вказує на підхід при розробці, як до флагмана – тугий шарнір, дуже тонкий корпус (у складеному стані він не відрізняється від більшості сучасних смартфонів, а у розкладеному претендує на рекордно малу товщину для нашого часу), а також скляне покриття задньої панелі. На жаль, через це довелось пожертвувати дечим: тут немає джека 3.5 міліметра та стереодинаміків, а також NFC.

Дисплей та програмне забезпечення

У розкладеному стані смартфон має справді дуже великий дисплей, який спокійно може конкурувати з планшетами. Єдина проблема – шарнір між двома дисплеями, який не дає можливості повноцінно насолоджуватись фільмом чи відео на великому екрані. У випадку використання двох програм одночасно, або, наприклад, при читанні книг через додаток Amazon Kindle, такий формат ідеальний. У дисплеїв хороша кольороперадача та яскравість, але частота оновлення складає лише 60 Гц (що добре, бо автономність тут і так не найкраща).

Ще однією причиною початкового провалу Microsoft Surface Duo було програмне забезпечення – воно було абсолютно не готове до релізу, через що у перших користувачів складалось дуже негативне враження про продукт. Зараз пристрій отримав вже Android 12L, який працює дуже добре, причому є багато можливостей кастомізації, створення власних сценаріїв використання (наприклад, створення однієї іконки на робочому столі, що відкриває одразу два додатки), але досі зустрічаються деякі баги. Словом, хоч система і не ідеальна, вона забезпечує приємний користувацький досвід, чого не скажеш про ситуацію, коли смартфон вийшов.

Хоч смартфон і має підтримку стилуса, він не поставляється у комплекті, і нас не було можливості його протестувати. Якщо мова про двоекранний формат, то його підтримує лише обмежений ряд програм (більшість від Microsoft), з яких варто виділити Amazon Kindle для читання книжок, Outlook для перегляду електронної пошти, а також OneDrive – хмарне сховище для файлів.

Апаратне забезпечення та автономність

За роботу смартфона відповідає хоч і не найновіший, але дуже хороший чіпсет Qualcomm Snapdragon 855, який досі забезпечує чудову швидкість при непоганій енергоефективності. Об’єм оперативної пам’яті складає 6 ГБ, чого цілком достатньо для усіх щоденних задач, а внутрішньої пам’яті (у нашому випадку) 256 ГБ, вистачить навіть вимогливим користувачам. У випадку, якщо ви плануєте покупку Surface Duo, як допоміжного робочого пристрою, можна розглянути і варіант на 128 ГБ.

На жаль, автономність – не сильна сторона Surface Duo. Тут використовується акумулятор об’ємом 3577 мАг, чого недостатньо для дисплея з діагоналлю 8.1 дюйма, але якщо використовувати смартфон, як другий пристрій чи девайс для читання, він спокійно протримається повний робочий день. Потужність зарядки складає лише 18W, але смартфон повністю заряджається приблизно за дві з половиною години.

Висновки

Surface Duo – це дуже неоднозначний девайс, який явно не заслуговував уваги на старті, враховуючи дуже високу ціну та ряд недоліків. Тим не менше, зараз, при дуже відчутно зниженій ціні, він значно цікавіший, і якщо вам підходить його формат і ви плануєте використовувати його, як другий смартфон/планшет, варто розглянути його, як варіант для покупки.