Огляд Lenovo IdeaPad 5 15IAL7 – потужний робочий ноутбук з чудовою автономністю

У асортименті Lenovo багато робочих ноутбуків, але в сучасних умовах, коли відключення електроенергії заважають працювати, потрібен автономний ноутбук, що дозволить провести повний робочий день без підключення до розетки. Для цього у ноутбука має бути об’ємний акумулятор та енергоефективний процесор – саме від цього найбільше залежить автономність.

Одним з них є Lenovo IdeaPad 5 15IAL7, який оснащений акумулятором об’ємом 76 Вт/год, а також енергоефективним процесором останнього покоління Intel Core i5-1235U. Ми протестували цю робочу станцію та готові поділитися своїми враженнями про неї – рішення справді цікаве та заслуговує уваги потенційних покупців.

Характеристики Lenovo IdeaPad 5 15IAL7 (82SF00CVRA):

  • Процесор: Intel Core i5 1235U (2 великі та 8 малих ядер, 12 потоків), 10 нм
  • Дисплей: 1920 х 1080 пікселів, IPS, 15.6”, 300 ніт, антивідблискове покриття
  • Оперативна пам’ять: 16 ГБ DDR4 3200 МГц
  • Внутрішня пам’ять: 512 ГБ SSD M.2 2280 NVMe
  • Акумулятор: 76 Вт/г (є підтримка швидкої зарядки потужністю 65W)
  • Роз’єми: USB 3.2 Gen 1, USB 3.2 Gen 1 (Always On), 2 USB-C 3.2 Gen 1, HDMI 1.4b, мініджек 3.5 міліметра, SD-кардрідер
  • Фішки: сканер відбитків пальців, TPM 2.0, MIL-STD-810H, шторка-слайдер для веб-камери
  • Стандарти підключення: Wi-Fi 6 802.11ax, Bluetooth 5.1
  • Габарити та вага: 356.67 х 233.13 х 17.9 міліметра

Дизайн та габарити

Ноутбук має строгий офісний дизайн: панель клавіатури сірого кольору, справа знизу розташований акуратний логотип компанії Lenovo, а зверху – кнопка включення. Ноутбук має також строгий дизайн задньої панелі – лише біля верхнього кута є акуратний логотип Lenovo, розташований у глянцевій вставці.

Тут використовується повноформатна фірмова клавіатура Lenovo з цифровим блоком, а також широкий зручний трекпад. Слід розуміти, що це досить габаритний ноутбук, адже діагональ його екрана – 15.6 дюйма. Так, габарити модель складають 356.67 х 233.13 х 17.9 міліметра, а вага – 1.77 кілограма.






Дисплей

Ноутбук, як вже згадувалося, отримав великий екран з діагоналлю 15.6 дюйма. Тут використовується якісна IPS-матриця з роздільною здатністю 1920 х 1080 пікселів, при цьому частота оновлення складає 60 Гц, а яскравість досягає рівня 300 ніт. Приємно, що присутнє антивідблискове покриття, що забезпечує комфортне використання при відволікаючих джерелах світла.

Варто розуміти, які задачі ставляться перед ноутбуками такого класу, і стане простіше визначитися з тим, чого очікувати від дисплея ноутбука. Так, якщо ваші задачі – програмування, робота з текстом, браузинг, базове редагування фотографій тощо – дисплей цілком Lenovo IdeaPad 5 15IAL7 цілком підійде. Він має адекватну яскравість, непогану кольоропередачу та хорошу роздільну здатність, але при цьому не претендує на ідеальну кольоропередачу, потрібну для кольорокорекції, та не має високої частоти оновлення, що потрібна геймерам – словом, хороший баланс для комфортної повсякденної роботи.

Платформа та продуктивність

У нашій конфігурації використовується сучасний процесор Intel Core Core i5-1235U, який був презентований на початку 2022 року. Платформа оснащена двома продуктивними P-ядрами та 8-ма енергоефективними E-ядрами, завдяки чому підтримується 12-потоковий режим роботи. Частота варіюється від 1.3 ГГц до 4.4 ГГц, і саме завдяки слабшим ядрам та базовій частоті, що використовуються у простих задачах, ноутбук забезпечує дуже хорошу автономність, про яку ми ще згадаємо.

При цьому, що важливо, у ресурсовимогливих задачах ноутбук розганяється та показує хорошу продуктивність. Для графічних задач тут використовується Intel Iris Xe Graphics. Вона, очікувано, не забезпечить можливості геймінгу в останні тайтли, але для кіберспортивних дисциплін та старіших ігор, при бажанні, ноутбук підійде.

Об’єм пам’яті

У нашій конфігурації об’єм пам’яті складає 16/512 ГБ. 16 ГБ оперативної пам’яті – це ідеальний варіант для комфортної роботи у наш час, адже потрібно постійно використовувати багатозадачність – браузер, робочі програми, програми для спілкування тощо. Якщо 8 ГБ вистачить не у всіх ситуаціях та не всім користувачам, то 16 ГБ – це для більшості об’єм “із запасом”.

Коли мова йде про внутрішню пам’ять, на якій зберігається операційна система, файли та програми користувача, для комфортної роботи критично важливим є не лише об’єм, але й швидкість. Тут ці два параметри на дуже достойному рівні, адже у Lenovo IdeaPad 5 15IAL7 використовується швидкісний SSD об’ємом 512 ГБ, чого цілком вистачить для робочих задач більшості користувачів.

Стандарти підключення та бездротові інтерфейси

Для робочого рішення важливим моментом є можливість підключення різноманітної периферії, і у ноутбука Lenovo з цим повний порядок. Так, модель оснащена одним USB-A 3.2 Gen 1, одним USB-A 3.2 Gen 1, що працює у режимі Always On, двома USB-C 3.2 Gen 1 (з підтримкою USB Power Delivery 3.0 та DisplayPort 1.2), а також одним HDMI 1.4b, SD-кардрідером та мініджеком 3.5 міліметра. Є буквально всі необхідні роз’єми для підключення зовнішньої периферії – що особливо важливо, можна зручно підключити декілька зовнішніх моніторів.

фото lenovo.com

Фішки та автономність

Окрім широкого набору роз’ємів, ноутбук має немало фішок. Тут є стереодинаміки (2 x 2W) з підтримкою Dolby Audio, веб-камера з роздільною здатністю FullHD та шторкою-слайдером, що забезпечує приватність. Підтримується Wi-Fi 802.11ax (Wi-Fi 6), а також Bluetooth 5.1. Крім цього, не варто забувати про модуль апаратного шифрування TPM 2.0, завдяки якому забезпечується повна підтримка операційної системи Windows 11.

Однією з ключових переваг Lenovo IdeaPad IdeaPad 5 15IAL7 над конкурентами є його можливість довго працювати від акумулятора, і у його чудової автономності є декілька причин. Так, як вже згадувалося, енергоефективний процесор Intel значною мірою забезпечує хорошу автономність, але головна заслуга тут в акумулятора об’ємом 76 Вт/год, що є дуже хорошим показником серед конкурентних рішень. У змішаному режимі використання модель працює близько 7 годин без підзарядки, а завдяки підтримці зарядки потужністю 65W акумулятор можна швидко зарядити.

Висновки

Модель залишила чудове враження – ноутбук достатньо потужний для ресурсовимогливої роботи та енергоефективний у простих задачах. Тут досить пристойний екран, шикарний набір портів та прекрасна автономність, а об’єм оперативної та внутрішньої пам’яті дає змогу комфортно працювати з багатозадачністю.

У ноутбуці, враховуючи його призначення, справді важко знайти якийсь недолік, єдине – слід звернути увагу на габарити, адже це досить великий ноутбук, який не так приємно транспортувати, як менші рішення, але великий дисплей, цифровий блок та об’ємний акумулятор – це ті переваги, які ми отримуємо, вибираючи габаритний ноутбук. У підсумку, Lenovo IdeaPad 5 15IAL7 (82SF00CVRA) сміливо можна рекомендувати, як варіант для покупки. Це чудовий варіант для тривалої відсутності електроенергії.