На дріжджах: у НАН розкрили особливості української COVID-вакцини

Українські вчені заявили про власний ноу-хау – синтез білків для вакцини в клітинах дріжджів.

Львівський Інститут біології клітини НАН України розробляє білкову вакцину проти COVID-19 на гуманізованих дріжджах. Керівник Інституту академік Андрій Сибірний назвав цей препарат “ноу-хау”. Про це він розповів в інтерв’ю Укрінформ, яке було опубліковано у вівторок, 25 травня.

Ми синтезуємо білки для вакцини в клітинах дріжджів. Це наше ноу-хау. Білок – це полімер з амінокислот, а до бічних його груп ще можуть бути прикріплені залишки різних цукрів“, – розповів Сибірний.

Він також пояснив, що вчені використовують гуманізовані дріжджі, які модифікують білки з людським типом.

За словами Сибірного, такі дріжджі – невибагливі, тому вакцина буде значно дешевша за імпортні.

Чому гуманізоані дріжджі цікаві? Вони швидко ростуть у простому середовищі. Тому вакцина на основі них буде значно дешевшою“, – розповів Сибірний.

Інститут біології клітини НАН України вже має досвід роботи з таким середовищем, зокрема, на основі таких дріжджів розробляли продуценти вітамінів і антибіотиків.

Україна поки не виробляє гуманізованих дріжджів, але львівські вчені отримали їх зі США і з Південної Кореї.

Вчений зазначає, що білкові вакцини мають один мінус – вони неохоче викликають синтез людських антитіл і утворення Т-лімфоцитів.

Набагато краще діють білки, якщо утворюються вірусоподібні частки. Тому команда вчених працює над механізмом, завдяки якому вірусні частинки значно швидше викликають вироблення антитіл, і вакцина стане набагато ефективнішою для людини.

Сибірний зазначив, що вже восени львівські вчені планують провести доклінічні дослідження вакцини, і якщо очікування підтвердяться, з наступного року можна буде запускати в Україні дослідне виробництво цієї вакцини проти COVID-19.