Mac 2021 з’явиться з 12-ядерним ARM-чіпом Apple

Apple випустить перший Mac з процесором ARM в 2021 році, повідомляє Bloomberg.

В рамках проекту Kalamata компанія розробляє три процесора — і всі вони засновані на чіпі A14, який буде використовуватися у флагманської лінійки iPhone 12. Перший з чіпів буде включати в себе 12 робочих ядер — вісім високопродуктивних Firestorm і чотири енергозберігаючих ядра Icestorm.

Чутки про те, що Apple розробляє власні ARM процесори, які мають замінити чіпи Intel, з’явилися ще давно — перші датуються ще 2012 роком. Очікується, що перехід на ARM дозволить Apple знизити витрати на свої процесори на 40-60%.

У звіті Bloomberg міститься багато технічних деталей про чіпи Apple:

  1. Зараз розробляються три проекти Mac System-on-Chip (SoC) на базі процесора A14. Apple планує випускати свої нові чіпи для ноутбуків і мобільних пристроїв одночасно.
  2. Чіпи ARM для iMac будуть вироблятися компанією TSMC на основі 5-нм технологічного процесу.
  3. Перший з цих чіпів матиме вісім високопродуктивних процесорних ядер і як мінімум чотири енергозберігаючих ядра — всього 12 ядер. Чіп A12Z, який використовується в нинішньому iPad Pro, має вісім ядер: чотири високопродуктивних і чотири енергозберігаючих.
  4. Крім центральних ядер, чіпсет буде включати графічний процессор.
  5. Комп’ютери ARM Mac продовжувать працювати на macOS — вони не стануть переходити на мобільний OC, як це трапляється з пристроями на базі Windows, які використовують процесори Qualcomm ARM.
  6. Першими комп’ютерами Apple на базі ARM нібито стануть MacBook з більш низьким енергоспоживанням, оскільки спочатку процесори Apple не зможуть зрівнятися за продуктивністю з рішеннями Intel, які використовуються в більш потужних MacBook Pro, iMac і Mac Pro.
  7. Перший прототип ARM-чіпа для Mac був розроблений ще в 2018 році — він був створений на базі процесора iPad Pro A12X цього року.