Інтерактивні іграшки: вчимося та розважаємось

Сучасні діти пред’являють підвищені вимоги до іграшок. Якщо раніше дівчатка раділи пластмасовому пупсу, а хлопчики із задоволенням тягнули за мотузку, прив’язану до машинки, то сьогодні вони хочуть отримати у подарунок що-небудь незвичайне. Особливою популярністю користуються інтерактивні іграшки, які вміють виконувати команди та змінювати форму, наділені рухливістю, а також різними звуковими ефектами. Купити такі моделі можна в інтернет-магазині Панама https://panama.ua/

Перші пропозиції

Деякі дорослі вважають, що інтерактивні іграшки – сучасний винахід, але насправді це не зовсім так. Спроби створити щось подібне робилися ще в стародавні часи. Під час розкопок у Стародавній Греції були знайдені фігурки, які змінювали своє положення при механічному впливі. Звичайно, схема їх роботи була досить примітивною. Тягнемо за мотузку і фігурка кланяється або нахиляється до якогось додаткового предмета.

Прообразом сучасних інтерактивних моделей стали механічні ляльки, які виготовлялися у 19 столітті. Їх робили тільки на замовлення, а дозволити собі таку іграшку могли дуже заможні сім’ї. На початку 20 століття випускаються великі заводні варіанти, які не тільки можуть виконувати прості рухи. Потім долучається і звуковий супровід. Виготовлені в 60-ті ляльки вже можуть чітко вимовляти окремі слова, співати, ходити. Діти були просто в захваті, коли до ляльок додалися м’які моделі, здатні повторювати те, що сказав їх господар.

Переваги сучасних моделей

Перші варіанти максимально наближені до сучасних виробів з’явилися тільки у 90-ті. В Японії почали виготовляти роботів у вигляді тварин, які могли виконувати до 10 команд і по-різному реагувати на зовнішній вплив. Наприклад, собачки гавкали, виляли хвостом, висловлювали певні емоції в залежності від навколишнього оточення. Трохи пізніше їх навчили виконувати деякі акробатичні трюки, співати і грати, а також підійматися та спускатися по сходах. Потім з’явилися моделі здатні не тільки повторювати, але й самостійно вимовляти цілі фрази.

У 2010 році ряд відомих європейських і американських марок почали випуск інтерактивних варіантів. Жорстка конкуренція не тільки змусила виробників шукати нові рішення, а й зробила такі вироби доступнішими. Тепер вони широко представлені в дитячих магазинах і пропонуються як бюджетні, так і елітні моделі з високою вартістю.

Зупинимося докладніше на деяких формах:

  • Пупси та ляльки. За зовнішнім виглядом вони можуть не відрізнятися від стандартних пропозицій. Їх також необхідно годувати, укладати спати, сповивати або переодягати. Але можливості їх трохи ширше. Вони вміють плакати, сміятися, а також п’ють з пляшки, пісяють, вимовляють окремі слова, співають. Можливі й додаткові ефекти, наприклад, зміна кольору одягу та аксесуарів під впливом води.
  • М’які іграшки. Найчастіше це тварини, які призначені для малюків. Випускаються моделі з різним рівнем рухливості та здатністю видавати відповідні звуки або повторювати слова в іншій тональності. Деякі компанії придумали новий оригінальний хід. На м’яку іграшку надягають костюм, який характерний для певної професії (наприклад, моряка, поліціянта, кухаря), а також наділяють здатністю вимовляти якусь характерну фразу. В результаті отримуємо оригінальний подарунок для дорослого.
  • Пропозиції для майбутніх інженерів-конструкторів. Вони адресовані насамперед хлопчикам. Їм належить зібрати певний механізм за схемою, що додається. Це можуть бути різні транспортні засоби, авіаційна техніка, роботи.
  • Зміни вихідної форми. Досить новий напрям, який передбачає перетворення однієї моделі на другу.Так автомобіль під час руху може перетворитися на тварину. Сюжет такої гри побудований на ефекті несподіванки.

Суперечки про корисність цих інтерактивних розваг не вщухають досі. Прихильники мінімалізму вважають, що для гри цілком достатньо простих, стандартних варіантів. Є й ті, хто не бачить в такий розвазі творчої складової (модель все робить сама). Та слід розуміти, що будь-яка пропозиція не може давати результати у розвитку всіх напрямків. Тільки деякі з них домінують, а інші будуть відсутні або проявлятися помірно.

При підборі інтерактивної моделі важливо не тільки познайомитися з її функціональними можливостями, але й задуматися над тим, які емоції вона буде викликати у дитини. Важливими показниками є відповідність зросту дитини, її віку та інтересам. Відзначимо ряд важливих аспектів, які розкривають користь такої розваги для дітей дошкільного віку:

  • Розвиваємо музикальність і відчуття ритму. Слухаємо пісеньку або мелодію, яку відтворює іграшка та ляскаємо у такт. Потім ускладнюємо завдання – підспівуємо та танцюємо. Головне, щоб було весело.
  • Пізнаємо навколишній світ. Більшість запропонованих варіантів вимагають обов’язкового щоденного догляду. З собачкою потрібно регулярно гуляти, а з пупсом і лялькою ще більше клопоту – годуємо, укладаємо спати, переодягаємо, виховуємо. Подібні дії формують увагу, відповідальність за інших, вірність, доброту.
  • Вірний друг. Деякі інтерактивні моделі можна використовувати для рольових ігор та навчання. Наприклад, для вивчення алфавіту, цифр, запам’ятовування віршів і назв нових предметів використовуємо варіанти, які повторюють слова та фрази.

Інтерактивна іграшка – це захоплива розвага з цілим рядом корисних можливостей.