Одні вважають непридатним для вживання хліб, приготовлений кілька днів тому, а інші – печуть його з використанням дріжджів, яким понад чотири тисячі років.
Ученим вдалося витягти зразки грибів з давньоєгипетської кераміки, що зберігається в Музеї археології та етнології Пібоді, а Шеймус Блеклі зважився використовувати їх за призначенням: спекти рум’яну хлібину.
Завдяки особливій технології дослідники отримали зразки з пір керамічних судин, які активно використовувалися в період Стародавнього царства.
Пробірки з грибами вирушили на дослідження, однак з однією з них дозволили поекспериментувати Шеймусові Блеклі, геймдизайнеру та фізику. Використовуючи УФ-стерилізатори і особливі інструменти, а також мелений ячмінь та дикорослий вид пшениці, він зумів отримати придатне для випікання тісто.
“Аромат приголомшливий і новий! Солодший і багатий, ніж закваска, до якої ми звикли. Це неймовірно захоплююче, і я вражений, що все вийшло“, – поділився захопленнями Шеймус Блеклі.
Не виключено, що в цьому хлібі містяться і сучасні речовини, але штам древніх дріжджів у ньому також присутній.